ЕС разширява винените лозя

Европейските винопроизводители ще могат да увеличат реколтата си от идната година според новите правила, публикувани вчера от Европейската комисия, които имат за цел да помогнат на европейските производители да запазят дела си от пазара на вино и да отговорят на засилващото се търсене, информира dpa.

Традиционни винарски региони в Испания, Франция и Италия отдавна са изправени пред конкуренция от страни като Австралия, Нова Зеландия, Аржентина и САЩ, но строгите правила на Европейския съюз ограничаваха обема на производството. Според новите правила, които влизат в сила на 1 януари 2016 година, винопроизводителите ще могат да увеличават лозята си с до 1 % годишно. Според ново проучване ЕС губи дела си на световния пазар на вино, докато същевременно се очаква световното потребление да нарасне през идните 10 години. Най-силен растеж се очаква в Китай и в САЩ.

Решението, което вече бе одобрено от страните членки на ЕС и от Европейския парламент, бе оспорвано, тъй като имаше опасения, че може да доведе до поевтиняване на виното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *