ЕС се страхува от кризи с доставките на газ

Страховете от нова криза при доставката на природен газ и безсилие в областта на търговията с дървесина, месо и риба бликат от нов европейски анализ на отношенията с Русия, предаде EUobserver.com. В резултат докладът препоръчва по-мек подход по въпросите с Грузия и Северен Кавказ.
„Споровете с Украйна относно газовите доставки и развитието на инвестиционния климат в руския енергиен сектор са повод за безпокойствие. Вместо да има стабилни споразумения между Русия и транзитните държави, в региона няма никаква сигурност и могат да се появят сътресения по всяко време“, твърди докладът. Той е част от редовна сесия относно външната политика на ЕС и по специално отношенията с Русия.
Друг повод за безпокойство е и липсата на инвестиции от „Газпром” в разработването на нови находища. Същевременно чуждестранните инвеститори бягат от Русия, защото държавата не желае да разбие монополите в енергийния сектор. Това може да доведе до неизпълнение на ангажиментите на Русия за доставка на газ с до около 100 млрд. кубични метра годишно от 2010 година.
Сред останалите забележки към Русия са покачването на митата върху дървесината и рибата от страна на Москва, държавната защита за руските производители на месо, нежеланието да се премахнат таксите за европейските авиолинии при полети над Сибир, които костват 350 млн. евро годишно.
Все пак докладът не засяга страховете на бившите комунистически държави, сега членки на ЕС, след инвазията на Русия в Грузия, а набляга на перспективата за развитие на отношенията. ЕС приветства изпълнението на мирните споразумения от 12 август и 8 септември от Москва, както и доброто сътрудничество между EUMM (европейските наблюдатели в Грузия) и Русия.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *