ЕС създаде стабилизиращ механизъм за страни в криза на стойност 700 млрд евро

© Снимка:БГНЕС
Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен

В Европейския Съюз ще има специален стабилизиращ механизъмнаобща стойност 700 милиарда евро, решиха икономическите и финансови министри на страните-членки след 11-часово заседание.
Решено е било съществуващия фонд за подпомагане на страни-членки, които изпитват финансови затруднения, да бъде увеличен с 60 милиарда евро от Европейския бюджет. Отделно от това се създава възможност общо 440 милиарда евро да бъдат отпуснати на страни от Еврозоната, по модел, подобен на спасителния план за Гърция – с междуправителстени споразумения за двустранни заеми от останалите страни, използващи общата Европейска валута.
Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Оли Рен оповести подробности по споразумението:“Шейсет милиарда ще бъдат осигурени по член 122 от Лисабонския договор, който се отнася за ситуации извън контрола на страните-членки. Останалите суми – това са до 440 милиарда евро, ще бъдат осигурени въз основа на междуправителствени договорености.“
Еврокомисар Рен съобщи още, че вече е постигната договореност с Международния валутен фонд да допълни тази сума с още 220 милиарда Евро. „След консултации с ръководителя на МВФ Доминик Строс-Кан вчера и тази нощ стана ясно, че Фондът ще вземе участие в тези финансови операции и се очаква да осигури допълнително поне 50 на сто от сумата, която ще допринесат от Европейския съюз. Засега никоя страна няма нужда от тези пари, надяваме се след като взехме това решение, да не се появи такава нужда”, добави Оли Рен.
Той обясни, че решението е особено важно за страни, които “са обект на спекулативни атаки”, и подчерта, че Испания и Португалия тази нощ са уверили останалите в Европейския Съюз, че ще предприемат необходимите мерки за стабилизиране на финансите си.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *