ЕС с мерки за ограничаване на употребата на сол и захар

Централизирани мерки за ограничаване на употребата на сол и захар с акцент върху храненето на децата планира Европейската комисия. Сред тях са общи стандарти и намаляване на допустимите количества сол, захар и наситени мастни киселини, ограничаване на рекламата и общи търгове за храни за училищата.

„В рамките на българското председателство на съвета на ЕС ще бъде приета директивата за аудиовизуални медии, която ще заложи изисквания към рекламата и маркетинга на храни, предназначени за деца. Реформулирането на храните също е сред приоритетите на ЕК и от изключителна важност е мониторинга на процеса на подобряване състава на храните“, обяви вчера директорът на „Обществено здраве, странознание и управление на кризи“ в Главна дирекция здравеопазване в ЕК Джон Райън вчера по време на конференция за здравословното хранене при децата.

На ниво ЕС се работи по отношението показателите за риск в храните, обясни „реформулирането“ проф. Веселка Дулева, началник отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве и анализи и национален консултант по хранене. Става дума за създаване на общи правила и изисквания към граничните стойности на някои вещества по групи храни – например, колко сол може да има в хляба, за да бъде той здравословен, допълни тя. „И друг въпрос – как тези храни да бъдат отличени, така че потребителите лесно да ги разпознават“, каза още Дулева. Други храни, които трябва да се „реформулират“, са захарта и наситените мастни киселини.

Директивата за маркетинга на храните също касае продуктите с твърде много сол, захар, трансмазнини и и оцветители. Идеята е опаковките им да станат непривлекателни, за да не привличат вниманието на подрастващите. Ще се забрани и рекламата им в часовите диапазони на детските предавания по радиа и телевизии. Мерките са включени в промени и в българския Закон за храните, внесени за обсъждане в Народното събрание, обясни заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров.

Обществените поръчки за доставка на храни в учебните заведения също ще бъдат подложени на по-строг контрол. На европейско равнище се обсъжда качеството на продуктите, обект на търгове, да бъде въведено като втори критерий след цената при избора на доставчик. Очаква се, че така децата в детските заведения и училищата ще се хранят по-здравословно. Единствените опасения са, че това може да вдигне цената на доставките. „Има решение. Разходите могат да бъдат намалени, без това да се отразява на качеството, ако държавите членки се обединят и обявяват единни обществени поръчки за училищното хранене“, смята Джон Райън. Европейският пазар на храни генерира средно 7 млрд. евро годишно и постигането на по-ниски цени при доставките е напълно постижимо, смята той, информира в. КАПИТАЛ.

„Около 30 на сто от децата в България са с наднормено тегло, а между 12 и 15% от тях са със затлъстяване. Ако сравним обаче нашите данни между 1998 и 2008 г., относителният дял на децата със затлъстяване се е увеличил два пъти, но след 2008 г. този висок ръст се задържа, като за някои възрастови групи се наблюдава и обратната тенденция – децата със затлъстяване намаляват“, каза още проф. Дулева.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *