ЕС – тотално зависим от внос на петрол и уран

В Европа 90% от използваните петролни продукти са внос, както и 66% от газа и 62% от въглищата. Европа е силно зависима и от вноса на уран – 95%. Данните показват, че България постоянно намалява зависимостта си от вноса на енергия, обратно от общата тенденция в ЕС. Това се посочва в доклад на ЕК за стратегията за европейската енергийна сигурност, цитиран от БТА.
България, както и Румъния, Унгария и Гърция са особено застрашени през зимата при прекъсване на доставките на газ през Украйна. Прекъсването на доставките, дори за кратко, би имало сериозни последици, пише в документа. България, както и държавите от Прибалтика, Финландия и Словакия, са зависими от един-единствен доставчик за целия си внос на газ, добавя ЕК.
Отчита се, че единствено Франция, Испания и Португалия не биха били засегнати пряко от прекъсването на доставките от газ през зимата. Ако доставките бъдат прекратени, това би повишило цените на внасяния втечнен газ, се уточнява в доклада.
Ако руските доставки на газ бъдат прекъснати в периода юни 2014 – март 2015 година, България, както и Македония, могат да изпитат недостиг на 60-80 процента от горивото, което им е необходимо от септември до март, поясняват експертите на комисията. При ядреното гориво България, а също Чехия, Финландия, Унгария и Словакия са зависими заради съветските си реактори от вноса на руско гориво, показва докладът.
Анализът отчита, че от края на миналия век употребата на газ е нараснала с около 20 на сто, а делът на енергията от възобновяеми източници се е удвоил и е достигнал 11 на сто. Употребата на полезни изкопаеми (въглища) е спаднала с пет на сто, на бензин и нафта с три процента, а делът на ядрената енергия се запазва.

България използва малко газ и много въглища в сравнение с останалите в ЕС. Нашата страна отчита средно висок дял на енергията, добивана от атомните реактори, а използваната възобновяема енергия е около и под средното равнище в Общността.В доклада е записано, че ЕС става все по-зависим от вноса на енергия, като тази тенденция е стабилизирана заради спада в производството и включването на възобновяемите източници в т. нар. енергиен микс. В документа се посочва, че събитията по източните граници на ЕС са поставили под въпрос доставките на газ, както и цените на това гориво, въпреки предприетите досега мерки в Общността и въпреки европейското законодателство за енергийна сигурност.
Пояснява се, че събитията от последните месеци са станали причина за изготвянето на този доклад, който разглежда краткосрочните и средносрочните последици при прекъсването на доставките и/или значителна промяна на цените на газта. Докладът е изготвен по поръчение на Европейския съвет и ще бъде разгледан от държавните и правителствените ръководители от ЕС през юни. На основата на този документ предстои да бъде обособена стратегия за намаляването на енергийната зависимост на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *