ЕС търси изход за Гърция

В европейските столици вече тече подготовка за обявяване на дефолт от страна на Гърция, пише германският в. ”Зюддойче цайтунг”, цитиран от агенция Фокус. Обмислят се различни варианти за действие. Един от тях е банките “доброволно” да опростят част от задълженията на Атина, твърдят запознати източници. От министерството на финансите в Берлин отрекоха да се подготвя спешен план за Гърция.

Същевременно белгийският вестник “Де Щандаард” съобщава, че Германия се подготвя, в случай че Гърция обяви банкрут. Берлин оценява какви ще бъдат последиците за германските банки, ако страната не успее да върне част от своите дългове.

Единият от вариантите е да се позволи на Атина да изкупи своите държавни книжа на по-ниска цена с помощта на европейския спасителен фонд. В замяна на това Гърция трябва да намали своя дълг и бюджетен дефицит.

Гърция се надява на по-ниски лихвени проценти на спасителните заеми от европейски държави, след като показа благонадеждност в усилията си за намаляване на големия си дълг, заяви вчера по държавната телевизия финансовият й министър Георгиос Папаконстантину, цитиран от АФП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *