ЕС търси стратегически газов алианс с Турция

Европейският съюз трябва да изгради нов стратегически алианс с Турция. Това заяви еврокомисарят по климатични и енергийни въпроси Мигел Ариас Канете, съобщава news.bg.

„Предлагам да създадем нови и отношения с Турция. Турция стана основната страна за транзит на газ в бъдеще. Това трябва да бъде централната точка в нашите цели“, поясни той.

Канете изрази позицията си на Конференция на европейския енергиен съюз в Латвия, която ръководи ротационното председателство на ЕС.

Енергийният съюз бе представен на 4 февруари, а на 25 февруари официално ще заработи. Съюзът е една от основните точки в политическия дневен ред, откакто украинската криза заплаши енергийните доставки от Русия за ЕС. Москва е най-големият износител на газ за ЕС, който задоволява 22% от нуждите си с руски природен газ.

По време на речта си Канете подчерта, че включването на Турция в центъра на плановете за подсигуряване на доставките за ЕС е жизненоважно, подчертавайки, че Южният газов коридор ще помогне на ЕС да намали зависимостта си от Русия.

Южният газов коридор е схема за доставки на природен газ от Азербайджан, преминавайки през Турция, Гърция и продължавайки на запад.

По думите му утвърждаването на връзките с Норвегия, която продава по 100 милиарда кубични метра газ на ЕС годишно, е ключов приоритет. Канете още каза, че е нужна стратегия за снабдяване с втечнен природен газ.

Според него потребителите в ЕС трябва да имат свободата да купуват електричество от друга държава, ако те смятат, че цената е по-ниска.
„Конкуренцията, подсигуряване на доставките и устойчивостта – всичките тези неща формират триъгълен енергиен съюз“, обясни той.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович съобщи пет измерения на Енергийния съюз, които са паралелни и взаимно подсилват процесите.
Първото измерение е „подсигуряване на доставките на базата на солидарност и доверие“;

второто – „конкуренция и цялостен вътрешен енергиен пазар“, който ще доведе до справедливи цени и прозрачни газови договори;

третото – „умереност на енергийното търсене“, което при ефективност с 1% ще доведе до намаляване на консумацията на газ с 2,6%;

четвъртото – намаляване на въглеродната компонента в енергийния микс на ЕС, включващо намаляване на вредните емисии на ЕС с 40% до 2030 година;

петото измерение е свързано с „изследвания и иновации“.

Конференцията има за цел създаване на платформа за Европейския енергиен съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *