ЕС ще обвърже еврофондовете с независимостта на правосъдието

Държавите – членки на ЕС, да преминават през тест за независимостта на правораздавателните си системи, преди да им бъдат отпускани пари от еврофондовете, предлага еврокомисарят по правосъдието, правата на потребителите и равенството на половете Вера Йоурова, цитирана от VOA.

Тя се е заела да изготви подобно предложение, което да представи на колегите си от ЕК. Йоурова е част от екипа, който участва в подготовката на бюджета на общността за новата 7-годишна финансова рамка, която започва през 2021 г., след Брекзит. Евроинституциите са в първата фаза на преговорите за новия бюджет, който възлиза на близо 1 трилион евро годишно. Очаква се до месец май да бъде публикуван проектът.

Идеята на Йоурова най-вероятно е вдъхновена от проблемите с Полша, срещу която ЕК предприе мерки, предвиждащи отнемането й на правото на глас в ЕС заради неспазване на върховенството на закона. Властта във Варшава се опитва да контролира съдебната система и вече прие няколко закона в тази посока, с което си навлече гнева на евроинституциите.

Според чехкинята Вера Йоурова в ЕК има консенсус за това, че трябва да се обмислят възможности за засилване на правораздавателните системи, докато се планира новият бюджет. „Независимото правосъдие е необходимо за ефективен контрол при използването на еврофондовете. Искам да предложа двете неща да бъдат обвързвани“, казва тя. Според Йоурова през втората половина на 2018 г. може да бъде направен преглед на политиката на ЕС за стандарти в правосъдието.

Еврокомисарката изтъква, че каквито и нови правила да бъдат одобрени, те ще важат за всички страни членки и за всички еврофондове, не само за кохезионните. „Това не трябва да се възприема като наказателна мярка, а като механизъм за подкрепа на добри практики“, допълва още тя.

Предложението на комисарката обаче може да не бъде одобрено, ако правителствата на страните членки решат да го спрат.

Дебати

Евроинституциите са в първата фаза на преговорите за новата 7-годишна бюджетна рамка. Еврохазната разполага с почти 1 трилион евро годишно. Очаква се до месец май да бъде публикуван проектът, върху който се работи в момента.

 

 

infostock.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *