ЕС ще осигури на САЩ достъп до банкова информация

Европейският съюз ще осигури на американските власти достъп до данни на европейски банкови клиенти. В бъдеще американският отдел по издирване на терористи ще разполага с данни за трансгранични и местни преводи в Европа, съобщи портал Европа.

Това пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, като се позовава на изданието на „Файненшъл Таймс Дойчланд“ от четвъртък, което разполага с данни от проект на шведското ротационно председателство на ЕС.
Шведското правителство иска да гласува споразумението още преди влизането в сила на Лисабонския договор на 1 декември. С Лисабонския договор Европейският парламент запърви път получава право на участие при взимането на решения в правосъдната и вътрешната политика. Според „Файненшъл Таймс Дойчланд“ посланиците на много страни от ЕС в Брюксел, сред които Германия и Франция, вече са изразили съмнения срещу плановете.
Както съобщава изданието, американският отдел по издирване на терористи трябва да отнесе запитванията си до финансовото министерство във Вашингтон. Ако обаче поставеното запитване не е прецизно формулирано по пътя на правната помощ, то всички важни данни ще бъдат предадени в пакет.
Към тях спадат име, адрес, номер на сметката и на личната карта. При това властите в САЩ ще могат да получат не само достъп до данни от белгийското предприятие Swift, отговарящо за международни парични преводи, но и ще могат да се доберат до национални плащания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *