ЕС ще разполага със €135,5 млрд. догодина

Европейският съюз (EС) ще разполага с бюджет от 135,5 млрд. евро през следващата година. След дълги дебати, които продължиха месеци, в ранните часове вчера европейските лидери постигнаха споразумение, което включва и допълнителни средства за борба с покачващата се младежка безработица в 28-членния блок, съобщи Reuters.

Сделката, с която се орязват разходите с 6% спрямо тази година, е първата под новите условия за Бюджета на ЕС за 2014-2020 г., договорени от лидерите на съюза през февруари.

Споразумението

постигнато след повече от 16 часа преговори

включва близо 3,9 млрд. евро средства за създаване на нови работни места, за обучение и стажове за наброяващите към момента 19 млн. безработни младежи на Стария континент. Критиците казват, че допълнителните средства са капка в океана, като се падат по 200 евро на всеки безработен младеж.

По-голямата част от средствата на ЕС – около 2/3 от общата сума – ще бъдат предоставени под формата на земеделски субсидии и за инвестиционни проекти като строителството на пътища в по-бедните централни и източни райони на ЕС.

Като цяло Бюджет 2014 предвижда с 9,4 на по-малко пари в сравнение с бюджета за предходната 2013-а. Той еравен на 1% от годишния БВП на ЕС-28. За интелигентен и приобщаващ растеж се предвижда да бъдат похарчени почти 62,4 млрд. евро, от които над 11,4 млрд. са предназначени за конкурентоспособност и нови работни места, а 50,9 млрд. евро – за икономическо, териториално и социално сближаване.

За устойчив растеж се предвиждат разходи за над 56,4 млрд. евро, за администрация – малко над 8 млрд. евро, а за Глобална Европа – близо 6,2 млрд. евро. Отделно се предвиждат

150 млн. евро като спешен резерв

и още толкова – за европейския фонд за солидарност.

„След повече от 16 часа преговори ние постигнахме съгласие за бюджета на ЕС за 2014 г. Щастлив съм, че споразумението, сключено между ЕП и Съвета, предоставя така необходимите инвестиционни възможности за европейските предприятия, учените, градовете, регионите и студентите в момент, в който инвестициите са така необходими”, заяви еврокомисарят по бюджет и финанси Януш Левандовски.Споразумението, постигнато тази сутрин, трябва да бъде официално потвърдено от министрите и евродепутатите на 19 и 20 ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *