ЕС ще разследва 11 държави заради незаконно субсидиране на електроцентрали

11 европейски правителства ще бъдат разследвани от Европейския съюз (ЕС) заради механизмите им на субсидиране на електроцентрали, целящи да предотвратят прекъсвания на електрозахранването, предаде Евроактив. Според европейските регулатори, подобна подкрепа би могла да се зачете за нарушение на правилата, забраняващи държавна помощ за частния сектор.

Подобни механизми са използвани във Франция и Великобритания, за да се финансира снабдяването на енергия на територията на тези държави. Този метод на работа не гарантира рентабилност, но е необходим, за да гарантира доставките на ток в моменти на върхово потребление.

Финансираните компании са най-често централи за газ и въглища, подпомагани в зависимост от количеството електричество, което могат да произведат, а не според това, което наистина произвеждат.

Държавите членки, които ще бъдат разследвани заради подобни политики и заради намерения за въвеждане на такива, са Белгия, Хърватия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Полша, Португалия, Испания и Швеция.

Официален доклад по въпроса ще бъде представен в средата на 2016 г., като някои от основните заключения ще бъдат известни още в края на 2015 г.

По думите на европейския комисар за конкурентноспособността Маргрете Вестагер, секторното проучване ще „изпрати сигнал до държавите членки да зачитат европейските правила срещу държавното подпомагане“ и „ще допринесе към изпълнението на проекта за реален енергиен съюз в С“.

Разследването е също така част от мерките, които предвижда Брюксел, за да направи компонентите на енергийния пазар в ЕС по-конкурентноспособни и пазарни.

Според привържениците на модела на финансиране според капацитета, той позволява неоползотвореният капацитет на централите да бъде въведен в действие в случай на недостиг на електричество или да покрие недостига при прекомерна консумация.

Критиците, от своя страна, смятат, че плащането за неизползвана енергия е публична субсидия за високо-въглеродна индустрия, която укрепва позициите на замърсящите централи години занапред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *