Ето кои страни просто „се къпят” в петрол

След като Иран и световните сили постигнаха споразумение за ядрената програма на ислямската република, един от най-обсъжданите странични ефекти на сделката е завръщането на иранския петрол на международните пазари.

Интересното е, че въпреки че Иран има огромни количества петрол, ислямската република не влиза в топ 3 по отношение на доказаните запаси от ценната суровина.

Изданието Business Insider състави списък на 10-те държави с най-големи находища на петрол в света. Вижте ги:

10. Нигерия

Обем на доказаните запаси на суров петрол (в барели): 37,14 милиарда

Петролът е доминиращият източник на държавни приходи в Нигерия от 70-те години на миналия век. Страната обаче изпитва трудности заради спада в цените на петрола от миналата година насам. Сега Нигерия се готви за сблъскване с допълнителна конкуренция от завръщането на пазара на петрола от Иран.

9. Либия

Обем на доказаните запаси на суров петрол (в барели): 48,47 милиарда

Икономиката на Либия е почти изцяло зависима от енергията. Продажбите на нефт и природен газ спаднаха рязко през 2014 г. след като протести и бунтове засегнаха работата на сондажи нефтени пристанища.

8. Русия

Обем на доказаните запаси на суров петрол (в барели): 80 милиарда

Завръщането на иранския петрол на пазара е лоша новина за Москва, тъй като Техеран може да търси възстановяване и увеличаване на своето присъствие в един основните руски пазари – Европа.

7. Обединени арабски емирства

Обем на доказаните запаси на суров петрол (в барели): 97,8 милиарда

ОАЕ е друга държава, зависима от енергийните ресурси, която се модернизира след откритието на петрол преди повече от 30 години. Въпреки понижението на цените на петрола през миналата година, ОАЕ – един от най-големите производители в ОПЕК – като добива рекордни количества суров петрол.

6. Кувейт

Обем на доказаните запаси на суров петрол (в барели): 104 милиарда

Петролната индустрия дава повече от половината от БВП на Кувейт, а държавата планира да увеличи производството до 4 милиона барела на ден до 2020 гоидна. След санкциите върху Иран през 2012 г., Кувейт и Саудитска Арабия завзеха по-голямата част от азиатската търговия със суровината на Техеран.

5. Ирак

Обем на доказаните запаси на суров петрол (в барели): 140,3 милиарда

Икономиката на Ирак също се движи основно от петролната индустрия. Следователно, когато цените на петрола паднаха през 2014 г., държавните приходи също намаляха с 30 процента.

Що се отнася до 2015 г., Ирак – един от най-големите производители в ОПЕК, отчете рекордни обеми на добиви.

4. Иран

Обем на доказаните запаси на суров петрол (в барели): 157,3 милиарда

Анализаторите считат, че завръщането на иранския петрол на международния пазар може да понижи световните цени на суровината. Освен това борбата за пазарни дялове , може да се увеличи напрежението между Иран и Саудитска Арабия, както и между Иран и Русия.

3. Канада

Обем на доказаните запаси на суров петрол (в барели): 173,2 милиарда

Канада изнася повечето от петрола си към САЩ и Европа. Тя е и най-големият чуждестранен снабдител на петрол за САЩ.

Скорошни доклади обаче сочат, че петролът от канадските шистови пясъци има средно около 20% по голяма въглеродна наситеност от останалите. Това означава, че ако Канада изнася повече петрол от нефтените пясъци към САЩ, с времето емисиите на парникови газове от шофьорите в САЩ ще нараснат, дори и потреблението на бензин да остане слабо, според OilPrice.com.

2. Саудитска Арабия

Обем на доказаните запаси на суров петрол (в барели): 268,4 милиарда

Саудитска Арабия беше основен играч в петролната индустрия миналата година. Съвсем наскоро кралството, както и останалата част от ОПЕК, отказа да намали нефтодобива си.

Освен това, Иран иска да удвои износа си на суров петрол скоро след като санкциите са отменени и кара другите членове на ОПЕК отново да въведат квотната система, което скоро може да разклати нещата за Саудитска Арабия.

1. Венецуела

Обем на доказаните запаси на суров петрол (в барели): 297,7 милиарда

„Венецуела остава високо зависима от приходите от петрол, които допринасят за около 96% от печалбите на страната от износ, около 40% от държавните приходи и 11% от БВП“, според CIA Factbook.

Следователно, понижаването на цените на петрола през 2014 г. в комбинация с рецесия смачка венецуелската икономика. Сега държавата търси съюзници извън ОПЕК с надеждата да стабилизира цените на нейния петрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *