Ефективните протести на лекарите продължават

© Снимка:Архив

Протестните действия на личните лекари продължават и днес, съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Ефективни протестни действия ще има в Пловдив, Плевен, Добрич, Перник, Ловеч, Смолян, Видин и Търговище. Тъй като протестите са поетапни, в някои области ще бъдат прекратени. В София днес няма да има протести, но навсякъде общопрактикуващите лекари остават в стачна готовност, ако не се изпълнят дадените обещания и не бъдат съобразени исканията им.
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България организира пресконференция на тема: „За кого и защо протестират семейните лекари“. Пресконференцията ще се състои от 13.00 часа в БТА.
В Разград няма да работят 21 от 23-те общопрактикуващи лекари в областния град. Заради продължаващите ефективни протести във всички ДКЦ-та и медицински центрове в Пловдив ще има дежурни кабинети за възрастни и деца.
Д-р Тодорка Георгиева се присъединява към протеста. Тя е доволна от постигнатите в понеделник договорености, но ще повярва, когато станат факт.
Тодорка Георгиева: Не можем да си изплатим задълженията към хората, които сме наели на работа – сестри, санитари. Съжалявам, какво е било, що, до тук. 10 години такъв случай не сме имали.
Според управителя на ДКЦ 1 в Пловдив д-р Георги Кръстев специалистите ще преглеждат всички пациенти, но, ако са без направления от личния си лекар ще трябва да оставят по 20 лева на депозит.
Георги Кръстев: В рамките на 72 часа пациентът ще има възможност да възстанови своята сума чрез представяне на направление от своя семеен лекар.
Д-р Кръстев допълни, че сред исканията на лекарите са да се увеличат регулативните стандарти, средствата за изследвания и консултации на пациентите, както и да не се променя наредбата за профилактичните прегледи.
Лекарски протести ще има и в Плевен, Червен бряг, Левски, Пордим, Видин и Перник. Общопрактикуващите лекари от Ловешка област се присъединяват към ефективните протести. През деня ще бъдат разкрити кабинети за неотложна помощ в Ловеч, Луковит, Тетевен и Троян, в които лекари ще приемат нуждаещите се от нужда пациенти, без да им пишат рецепти и без да им дават болнични листове. Д-р Велислав Тодоров съобщи още, че до края на вчерашния работен ден общопрактикуващите лекари не са получили никакви средства от Районната здравно-осигурителна каса. Ако и днес няма превод на пари, лекарите ще приемат декларация за ефективни протестни действия на всяко първо число на месеца.
Лекарите в Бургас също ще протестират, като във всяка поликлиника ще има дежурен специалист.
В Добричка област те ще бъдат на работните си места, но остават в стачна готовност.
Лекари от Сливен ще преустановят работа от 8 до 18 часа. Във всяко от 7-те ДКЦ-та и медицински центрове в града, както и в здравните служби в кв. „Речица” и град Кермен ще има на разположение дежурен лекар. В стачката ще участват и общопрактикуващите лекари от Котел и Нова Загора.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *