Ефективните протести на лекарите продължават

© Снимка:Архив

Продължават ефективните протести на общопрактикуващите лекари в страната заради неизплатените им плащания от месеци насам.
От днес в протестите се включват и личните лекари от София, Пазарджик, София област, Хасково, Търговище, Ямбол, Шумен, Разград и Добрич. Днес колегите им от Варна и Бургас ще решат кога и как да се включат в стачните действия. Във всеки град ще има дежурни кабинети, които ще приемат спешните пациенти. Предстои утре към протестите да се присъединят и семейните лекари от Перник, Стара Загора, Ловеч и Русе.
В 29-о ДКЦ се събират общопрактикуващите лекари от София, които днес ще приемат по график в един кабинет, но твърдят, че ако дойдат повече пациенти ще отворят още един. Лекарите не са получили по сметките си парите си за януари, но предвид лошото време днес, са решили да обслужат пациенти и в 3-о, 17-о и 31-о ДКЦ. Лекарите твърдят, че ще продължат протеста си докато не се оттегли предложението за отпадането на заплащането на една трета от общинските наеми.
Общопрактикуващите лекари в Шуменска област няма да преглеждат пациентите си, няма да издават рецепти и направления. За спешните случи ще бъдат отворени три неотложни кабинета в шуменската поликлиника. Това са кабинетите с номера 102, 103 и 104. По един кабинет ще бъде открит в Нови пазар и Велики Преслав.
В Добрич 60 лекарски практики няма да отворят кабинетите си. Към протеста ще се присъединят и личните лекари от Балчик, Генерал Тошево и Добричка селска община. За спешни случаи в двата Диагностично-консултативни центрове в Добрич ще има по един дежурен кабинет, в който двама лекари на две смени ще приемат пациенти. Решенията за протести ще се взимат ден след ден, уточниха от Областното сдружение на общопрактикуващите лекари.
29 от общо 50 на общопрактикуващи лекари в Разградската област се очаква да се включат в националните протести. Няма да стачкуват само личните лекари в по-отдалечените селища. В 8.00 часа недоволните медици ще се съберат пред Диагностично-консултативния център в Разград и ще прочетат декларация с исканията си. По време на протеста на личните лекари в Диагностично-консултативния център в града ще работи кабинет за неотложна помощ.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *