Ефектът на газовата криза в Германия, Словения, Франция и Сърбия

Словенската енергийна компания „Геоплин” съобщи, че доставките на руски природен газ за Словения намаляват с всеки час. Кризата е била обсъдена на заседание на словенския Съвет по стратегическите въпроси. Словения разполага с достатъчно количества природен газ в запас, които да гарантират безпроблемното потребление за крайните потребители за половин месец, заяви Алойз Стан, председателят на управителния съвет на „Геоплин”. Трудност създава само организирането в такъв кратък период от време на подаването на природен газ от хранилищата към крайните потребители.

На спешно заседание сръбското правителство създаде кризисен щаб във връзка с кризата с природния газ. Правителството е поискало от държавната петролна компания НИС да направи необходимото, за да може страната да разполага с нужните количества мазут. Правителството е предвидило и възможност за внасяне на електрическа енергия, ако потреблението й се повиши заради газовата криза. Всички потребители в Сърбия бяха призовани към икономии, а компаниите бяха призовани да използват мазут като алтернативно гориво. Доставките на руски природен газ за Сърбия бяха прекратени напълно вчера.

Нарушения на доставките на природен газ за германските крайни потребители в резултат на руско-украинския газов спор няма да има. Това съобщи шефът на германската енергийна компания Е.ОН – „Рургаз” Бернхард Рейтерсберг. Той допълни, че Е.ОН – „Рургаз” има в запас достатъчно количество природен газ, за да гарантира безпроблемни доставки за потребителите в продължение на всичките зимни месеци. Главният проблем за компанията е бил да пренасочи от север потока на природен газ от Норвегия за потребителите си на юг. Германският енергиен гигант се е справил с проблема за един ден.

Френският газов гигант „Же Ер Те-газ” обяви, че крайните потребители във Франция получават нормални количества природен газ. Френският енергиен гигант „Газ дьо Франс-Суец” обяви, че доставките на руски природен газ за Франция са намалели със 70%, но руската суровина представлява едва 15% от потребявания във Франция природен газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *