Ефектът на газовата криза в Европа

Нарушения на доставките на природен газ за германските крайни потребители в резултат на руско-украинския газов спор няма да има. Това съобщи шефът на германската енергийна компания Е.ОН Рургаз Бернхард Рейтерсберг, цитиран от ИТАР-ТАСС.
На никой няма да му се налага да мръзне. И това ще бъде така и през следващите седмици и месеци, каза Рейтерсберг. Той допълни, че Е.ОН Рургаз има в запас достатъчно количество природен газ, за да гарантира безпроблемни доставки за потребителите в продължение на всичките зимни месеци.

Главният проблем за компанията е бил да пренасочи от север потока на природен газ за потребителите си на юг, захранвани сега с руския газ, преминаващ през Украйна и Чехия. От север влизат доставките на природен газ от Норвегия.

Германският енергиен гигант се е справил с проблема за един ден. Северните райони на Германия по принцип се захранват с газовите доставки от Норвегия. Но сега подаването на норвежки газ е увеличено и за южните райони на страната.

Същевременно, словенската енергийна компания Геоплин съобщи, че доставките на руски природен газ за страната са прекратени, предаде ИТАР-ТАСС.

Кризата е била обсъдена снощи на заседание на словенския Съвет по стратегическите въпроси. Словения разполага с достатъчно количества природен газ в запас, които да гарантират безпроблемното потребление за крайните потребители за половин месец, заяви Алойз Стан, председателят на управителния съвет на Геоплин.

Трудност създава само организирането в такъв кратък период от време на подаването на природен газ от хранилищата към крайните потребители.

Словения изразходва 1,2 милиарда кубика природен газ годишно. Около 55 процента от тях се внасят от Русия.

Френският газов гигант Же Ер Те-газ обяви, че крайните потребители във Франция получават нормални количества природен газ, предаде ИТАР-ТАСС.Руските доставки са намалелисъс 70 процента.

Руският природен газ представлява едва 15 процента от потребявания във Франция природен газ, припомня агенцията.

На спешно заседание във вторник вечерта сръбското правителство създаде кризисен щаб във връзка с кризата с природния газ, предадоха световните агенции.

Правителството е поискало от държавната петролна компания НИС да направи необходимото, за да може страната да разполага с нужните количества мазут. Правителството е предвидило и възможност за внасяне на електрическа енергия, ако потреблението й се повиши заради газовата криза.

Всички потребители в Сърбия бяха приканени към спестителност, а компаниите бяха призовани да използват мазут като алтернативно гориво. Доставките на руски природен газ за Сърбия бяха прекратени напълно вчера.

Сръбската газова компания Сърбиягаз обяви, че може да гарантира1 милион кубически метра природен газ на ден за потребителите.

Сърбия ежедневно използва 10 милиона кубически метра природен газ.

Белгия не би трябвало да бъде засегната от намалените газови доставки за Европейския съюз, тъй като едва 5 на сто от потребявания в страната газ идва от Русия, съобщи белгийската осведомителна агенция Белга.

Страната получава газ основно от Катар, Норвегия и Холандия и по тази причина руско-украинският газов спор не би трябвало да се почувства осезателно от белгийската икономика.

Къде сме ние в разгара на кризата? Първоначалната информация още от края на декември беше, че газохранилището в Чирен разполага с додстатъчно запаси, за да осигури потребностите за месец и дори два при кризисна ситуация.

Вчера стана ясно, че това не е така и шефът на „Булгаргаз“ призна, че нагнетеното там синьо гориво ще стигне за няколко дни. Министър Петър Димитров, на свой, ред опроверга Гогов днес и каза, че в хранилището има газ дори за 6 месеца.

Димитров призна още, че още на 18 декември Русия ни е предупредила писмено за очаквани проблеми, но правителствотоостана изненадано за пореден път. Крайният резултат е напълно студени радиатори испиране на редица производства, някои от които имат нужда от технологично време, за да небъдат причинениогромни щети.

Вчера от „Неохим“ съобщиха, че е имало опасностнезабавното спиранена производството в най-големия торов завод на Балканите да се превърне в малка атомна бомба.

Кабинетът продължава с призивите си за спестовност, а данните за потреблението на електроенергия, според експерти, не се различават съществено от обичайните за сезона. Обяснението звучи нелогично: високите температури навън!

Управниците твърдят, че до два-три дни топлоподаването ще бъде възстановено, тъй като в момента се подготвя преминаването към алтернативни горива. Ако производителите на енергия се бяха погрижили по-рано за тази подготовка, това нямаше да отнеме повече от ден-два, както се случи в Германия.

Цяла Европа очаква скорошен край на разиграващия се абсурд между монополиста Русия и Украйна. Ситуацията в момента вероятно ще се превърне в катализатор на толкова дълго отлаганите алтернативни тръбопроводи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *