ЕЦБ вероятно няма да промени лихвите

Очаква се днес Европейската централна банка (ЕЦБ) да не промени основните си лихви, отлагайки решението за по-нататъшни действия до другия месец, когато ще има по-ясна представа за перспективите за растежа и инфлацията в еврозоната, информира ДПА.
ЕЦБ, чиято централа е във Франкфурт, ще има изнесено заседание днес в Брюксел. Институцията за последен път понижи лихвата си през ноември с 25 базисни пункта до 0,25 процента. Оттогава ръководителят на ЕЦБ Марио Драги предупреждава, че валутният съюз може да бъде засегнат от продължителен период на ниска инфлация на фона на усилията на финансово затруднените южни страни членки на блока да излязат от продължителна рецесия.

В същото време силното евро понижава цените. „Очакваме ЕЦБ да не вземе решения за действия на заседанието си тази седмица, макар да сме на мнение, че вероятността за допълнително либерализиране на паричната политика остава доста висока“, посочи икономистът Франсоа Кабо от банка Barclays. През април инфлацията в еврозоната се повиши до 0,7%, съобщи миналата седмица европейската статистическа служба Евростат. Това леко намали натиска върху ЕЦБ при вземането на решение дали да предприеме действия срещу заплахата от дефлация. Много анализатори са на мнение, че ЕЦБ може да бъде принудена да намали още веднъж лихвените си равнища или да започне нова програма за парични стимули, за да увеличи инфлационния натиск. Опасенията, че ниската инфлация може да извади от строя крехкото икономическо възстановяване на еврозоната предизвикаха предположения на пазарите, че ЕЦБ може да въведе отрицателна лихва по депозитите. В момента тази лихва е нулева. Тя е за банките, които оставят на съхранение излишните си пари в брой в централната банка. Въвеждането на отрицателна лихва по депозитите ще принуди банките да плащат такса за задържането на тези средства вместо да ги отпускат за кредити или да ги инвестират. За момента обаче повечето анализатори са на мнение, че ЕЦБ ще изчака да бъдат обявени прогнозите й за растежа и инфлацията на еврозоната през юни, преди да предприеме някакви допълнителни действия.
Снимка: ЕП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *