ЕЦБ е вляла на пазарите 9,8 млрд. евро в първите три дни от началото на QE

Банките от Евросистемата са закупили държавни облигации за 9,8 млрд. евро само в първите три дни от програмата за количествени улеснения (QE), заяви членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре.

Говорейки по време на събитие в Париж, Кьоре посочи, че средният матуритет на закупения дълг е 9 години.

„Действията на ЕЦБ са строго обвързани с мандата ѝ“, заяви той, но добави, програмата за изкупуване на активи може да продължи дори и след първоначално заложения краен срок през септември 2016 г.

Банките от Евросистемата – ЕЦБ и 19-те национални централни банки на блока, официално дадоха началото на покупките на правителствени облигации на 9 март. Според неофициални информации по-голямата част от първите закупени дългови книжа са били от Германия.

Планът за изкупуване на активи включва месечни покупки за около 60 млрд. евро. Въпреки това ЕЦБ призна, че този праг може да бъде надхвърлен или да не бъде достигнат, в зависимост от пазарните условия.

Позовавайки се на продължаващото пропадане на еврото, Кьоре каза: „По-силният долар е неизбежен резултат от различните политики“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *