ЕЦБ: Икономиката може да се стабилизира догодина

Икономиката на еврозоната може да започне да се възстановява през втората половина на следващата година, смята членът на Изпълнителния комитет на Европейската централна банка Юрген Щарк. Освен това той предупреди, че институцията няма да бъде склонна да предприема нови агресивни редукции на лихвения процент.

Прогнозата му е в контраст с обявените днес очаквания от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), откъдето заявиха, че според тях рецесията ще се удължи с поне още едно тримесечие, т.е. възстановяване може да има най-рано в края на следващата година.

По време на реч в Тюбинген, Германия, Юрген Щарк е заявил, че ЕЦБ не се нуждае от „непременно понижение на лихвения процент“ през следващия месец. Възможност за подобни действия той вижда единствено при „постъпване на нова съществена информация“, която да позволява преосмисляне на ситуацията, но „такава вероятно няма да има преди февруари или март“, смята специалистът, цитиран от Bloomberg.

„Слабостта на глобалната икономика и много вялото вътрешно търсене се очаква да се запазят през следващите няколко тримесечия“, се казва в ежемесечния бюлетин на ЕЦБ, който беше публикуван днес.

„Постепенно се очаква да настъпи възстановяване, което ще бъде подпомогнато от спада в цените на суровините и убеждението, че външното обкръжение се подобрява, а финансовото напрежение отслабва“, заявяват от банката.

Миналата седмица ЕЦБ предприе най-агресивната редукция на лихвения процент в еврозоната в десетгодишната си история, смъквайки лихвата със 75 базисни пункта до 2,5 на сто. От изявлението на Щарк става ясно, че изгледите за нов подобен ход са „силно ограничени“, като са възможни единствено „малки стъпки“ на понижение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *