ЕЦБ намали размера на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки с нови 300 млн. евро

Европейската централна банка намали за пореден път размера на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки по молба на Централната банка на Гърция с оглед на продължаващо постепенно подобрение на финансовите и ликвидни условия в страната.

ЕЦБ взе решение да ограничи лимита на Механизма за спешна ликвидност за гръцките търговски банки (програмата ELA) до 85,7 млрд. евро, намалявайки подкрепата за банковия сектор в страната с 300 млн. евро. Това представлява поредно понижение на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки след одобрената през лятото трета спасителна програма за Гърция в размер до 86 млрд. евро и след като към края на август програмата ELA достигна малко над 91 млрд. евро.

Редуцирането на тавана на помощта с 300 млн. евро беше по искане на Централната банка на Гърция и отразява подобрената ликвидна ситуация за гръцките банки на фона на намаляваща несигурност и на стабилизация на депозитните потоци на частния сектор,

През последните десет месеца на настоящата година гръцките банки се осланят единствено на свежо финансиране по програмата ELA, след като през февруари ЕЦБ отряза финансовите институции на страната от предоставяната от нея ликвидност за търговските банки в еврозоната посредством провежданите редовни репо аукциони.

Днешното официално изявление на Централната банка на Гърция е факт с оглед на одобрени от ЕЦБ през септември нови правила, според които националните централни банки на страните – членки от еврозоната вече ще имат възможността да информират официално обществеността относно осигуряваната спешна ликвидност за търговските банки. Преди тази промяна в правилата единствено ЕЦБ имаше право на подобна информация за предоставяната ликвидна подкрепа за банките.

На заседанието си през септември Управителният съвет на Европейската централна банка реши, че националните централни банки вече ще имат възможност да съобщават официално за предоставяната спешна ликвидна помощ за банките в техните страни в случаи, когато те считат, че подобна комуникация е необходима.

Въпреки тази промяна националните централни банки и в бъдеще ще трябва да получават одобрението на ЕЦБ при предоставяне на ликвидна подкрепа чрез програмата ELA и да информират за подобни случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *