ЕЦБ: Няма светлина в тунела за кредитирането в еврозоната

Кредитирането на нефинансовите корпорации в еврозоната e продължило да се свива, като светлина в края на тунела все още няма. Това показа последният традиционен месечен доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ), представен в четвъртък.

Първият бюлетин на банката след мащабната корекция на паричната политика на региона неочаквано сигнализира за липса на риск от дефлация, пише WBP Online. Според водената от Марио Драги институция отрицателните темпове на инфлацията в отделните държави членки, например Словакия и Португалия, не представляват доказателства за дефлация и че тези проценти са били нормален аспект в рамките на паричния съюз.

„В контекста на еврозоната, дефлационните рискове трябва да бъдат анализирани за валутния блок като цяло“, посочиха те.

Според данните на ЕЦБ единната валута се е обезценила с 0,6% спрямо претеглената кошница от 20 парични средства на основните търговски партньори на Стария континент. Това добави „очаквания за бъдещата парична политика, както и за промените в пазарните очаквания по отношение на икономическите перспективи за еврозоната по отношение на другите големи икономики“. Изисленията са направени за периода 03.03.2014 г.-04.06.2014 г.

През този период еврото е отслабнало спрямо щатския долар (с 1%) и британската лира (с 1,2%) и е поскъпнало спрямо японската йена (с 0,2%).

Същевременно излишната ликвидност в банковия сектор на еврозоната е достигнала 121,3 млрд. евро в периода 12.02.2014 г.-14.05.2014 г. в сравнение с отчетените 176,9 млрд. евро в предходния период.

Въпреки това годишният темп на изменение на кредитите за нефинансовите предприятия е останал отрицателен, след като в началото на 2012 г. банката предупреди, че „ясни признаци на повратна точка не могат да бъдат открити все още“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *