ЕЦБ обмисля нова LTRO, с която да се кредитира бизнеса

Европейската централна банка обмисля нова програма за осигуряване на дългосрочна ликвидност (LTRO) на банките, която ще е на разположение само за тези от тях, които се съгласят да използват средствата за да кредитират бизнеса, пише германски вестник днес, без да се позовава на източници.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги и други членове на управителния съвет на банката многократно споменаваха възможността за използването на опцията за провеждане на още ликвидни операции, или LTRO, за да се помогне на крехката икономика на еврозоната и да се гарантира, че кредитирането ще достигне до частния сектор.

ЕЦБ раздаде над 1 трилион евро, под формата на евтини тригодишни заеми на банките, в две операции по рефинансиране, в края на 2011 и началото на 2012.

Но този път евентуалната програма ще стартира с единственото намерение банките да имат достъп до средствата само ако се съгласят да финансират с тях индустриални, търговски бизнеси и сектора на услугите, пише Зюддойче цайтунг.

Новата LTRO вероятно би имала срок от само 9 до 12 месеца, пише вестникът.

Нова LTRO е само една от опциите, които ЕЦБ обмисля, в момент когато управата на банката работи по ред мерки за подкрепа на икономиката, които да последват понижението на лихвата до рекордното дъно от 0.25%.

Проучване на Ройтерс сред трейдъри на паричните пазари показва, че очакванията са подобна операция да се случи евентуално през първото тримесечие на 2014.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *