ЕЦБ очаквано остави лихвата на ниво от 1%

Европейската централна банка остави основния лихвен процент на ниво от 1 на сто за трети пореден месец през юли. Решението на Управителния съвет на централната банка оправда очакванията на пазарните анализатори и идва след безпрецедентните мерки за увеличаване на ликвидността в икономиката през последните месеци.
Това загатва, че ръководството на ЕЦБ иска да оцени реалния ефект от досегашните мерки за борба с икономическата криза, преди да пристъпи към промени в паричната си политика. Състоянието на европейската икономика остава твърде неясно, след като брутният вътрешен продукт отчете рекорден спад от 2,5% за първото тримесечие на годината.
По-рано днес MarketWatch съобщи, че основната лихва в еврозоната може да остане на ниво от 1% до края на лятото. Това е съобщил източник от Европейската централна банка, който е пожелал да запази анонимност.
След като смъкна лихвата от 4,25% през септември до 1% през април, ръководството на ЕЦБ насочи своите усилия към облекчаване на състоянието на банковия сектор. За тази цел ЕЦБ предостави на банките от еврозоната 442 млрд. европод формата на заем със срок от една година. Над 1100 банкови институции се възползваха от тази възможност.
Банковият сектор осъществява около две трети от посредничеството във финансовия сектор на еврозоната. Когато компаниите и предприемачите в Европа имат нужда от средства, те се обръщат към банките за кредит в общия случай. Картината в САЩ е по-различна, защото там фондовите борси са основен източник на финансиране.
Последният доклад на ЕЦБ разкри, че търговските банки в 16-те страни от еврозоната може да загубят още 283 млрд. долара до края на следващата година от отписвания на лоши кредити. От банката очакват икономиката на еврозоната да се свие с около 4,6 на сто тази година и с 0,3 на сто следващата.
През този месец се очаква ЕЦБ да започне изкупуването на обезпечени облигации от банките в еврозоната на обща стойност 60 млрд. евро. Днес в 15:30 ч. българско време се очаква пресконференцията на Европейската централна банка, която може да разкрие подробности по отношение на своите бъдещи намерения.
Еврото поскъпна леко спрямо долара след публикуването на лихвеното решение. Към 14:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4077 долара. От началото на днешната сесия обаче единната валута поевтинява с 0,5% спрямо долара.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *