ЕЦБ подготвя нови мерки за стимулиране на икономиката

Европейската централна банка (ЕЦБ) подготвя пакет от възможни мерки за промяна на паричната си политика, включително ново понижение на всички лихвени проценти и целеви действия, целящи стимулиране на кредитирането на малкия и средния бизнес. Според източници на агенция Reuters, запознати с въпроса, мерките ще бъдат обсъдени на заседанието на ЕЦБ през юни и включват възможност за отрицателен лихвен процент по депозитите.

Без количествено облекчаване

Пакетът предвижда въвеждане на стимули за икономката на еврозоната, но не и мащабна програма за „количествено облекчаване“ – печатане на пари за изкупуване на активи, по модела на Федералния резерв на САЩ и британската централна банка. „Понижението на лихвите през юни е до голяма степен договорено. ЕЦБ ще е първата голяма централна банка, която ще прибегне до отрицателни лихви по депозитите“, отбелязва един от източниците на Reuters, пожелал анонимност. Отрицателните лихви по депозитите означават, че банките ще трябва да плащат такса, за да държат активите си в ЕЦБ, което би трябвало да ги стимулира да кредитират по-активно.

Вероятността от такъв ход беше потвърден от един от членовете на изпълнителния съвет на ЕЦБ – Петер Прат, който е заявил пред германското издание Die Zeit, че пакетът може да включва и таргетирани операции за дългосрочно финансиране. ЕЦБ вече наля 1 трлн. евро във финансовия сектор чрез подобни програми през 2011 и 2012 г., целящи стимулиране на кредитирането чрез увеличена ликвидност на банките.

„Отрицателните лихви по депозитите са една възможна част от комбинацията от мерки, която подготвяме. Възможно е отново да предоставим на банките дългосрочно финансиране, вероятно срещу определени условия“, заявява Прат. Той обаче не предвижда прилагане на количествено облекчаване, освен ако няма значително влошаване на икономическите условия във валутния съюз. Вместо нова програма за дългосрочни кредити ЕЦБ може да избере такава за изкупуване на обезпечени с активи ценни книжа на малки и средни предприятия.

Ниски лихви

Централната банка е отказала официален коментар за подготвяните мерки. През миналата седмица президентът на институцията Марио Драги обяви, че ръководството вече се „чувства комфортно“ с идеята за приемане на нови мерки през юни, но първо иска да види обновените прогнози за икономиката. Източниците на Reuters твърдят, че се подготвя понижение на лихвените проценти на ЕЦБ от 10 – 20 базисни точки. В момента основният лихвен процент за рефинансиране на ЕЦБ е на ниво от 0.25%, което вече е рекордно ниско. Експертите очакват това да доведе до спад на курса на еврото.

Основното притеснение на ЕЦБ е ниското ниво на инфлацията в еврозоната, което остава в „опасната зона“ под 1% от миналата есен. Централната банка цели поскъпване на потребителските цени на годишна база от под, но близо до 2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *