ЕЦБ спира наливането на пари

Европейската централна банка най-вероятно ще запази основния лихвен процент непроменен на рекордно ниското ниво от 1% на редовното си заседание по-късно днес.
ЕЦБ се очаква и да подготви банките за постепенното прекратяване на помощите, които бяха отпускани към сектора, както и да обяви стратегията си за изход от кризата. Финансовият колапс в Дубай и евентуалното въздействие върху икономиките на Гърция и Ирландия също ще са една от основните теми, дискутирани на срещата на ЕЦБ.
Като част от стратегията за излизане от кризата експерти очакват институцията да преустанови неограниченото предоставяне на ликвидност за банките от еврозоната. Следващият планиран аукцион на неограничени по обем средства при основен лихвен процент от 1% и едногодишен срок на погасяване ще се проведе на 16 декември. Той би трябвало да е последният.
Този път срещата на ЕЦБ трябва да сложи началото на постепенното излизане от политиката на „неортодоксална валутна политика, целяща да засили икономическата активност“, посочва икономистът от ING Карстен Бржецки пред агенция „Франс прес“.
Въпреки че страните от еврозоната успяха да излязат от рецесия, нивото на безработицата стигна 9.8%, което е най-високото му ниво от декември 1998 г. Президентът на ЕЦБ Жан Клод Трише нееднократно предупреждава за нестабилността на икономическия климат.
Прогнозите на банката са за свиване на европейската икономика с 4.1% през тази година и за ръст от 0.2 на сто през 2010 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *