ЕЦБ стяга обръча около банките

Европейската централна банка обяви, че определението за капитала, което се използва при стрес-тестовете на банките, ще бъде променено, като кредитните институции ще трябва да поддържат ниво на капиталова адекватност от най-малко 8 на сто.

Новите регулации влизат в сила от 1 януари 2014 г. и ще се използват за проверка на качеството на активите.

ЕЦБ ще започне стрес-тестовете през ноември 2013 г. и ще ги осъществи на три части до октомври 2014 г., преди да започне да функционира общият европейски банков регулатор. Изискванията на Базел III за банковия капитал ще бъдат изпълнени изцяло до 2019 г., съобщава Bloomberg.

„Единната оценка на активите ще бъде направена за всички значими банки, които представляват около 85 на сто от банковата система на еврозоната. Това е важна стъпка напред за Европа и за бъдещето на икономиката на валутния съюз“, коментира президентът на ЕЦБ Марио Драги.

Регулаторът предвижда и въвеждане на допълнителен капиталов буфер от 2.5%, както и резерви в размер на още 1% от капитала за тези банки, които се считат за системно значими.

Новите мерки вероятно ще доведат до покачване на лихвените нива в еврозоната, което може да забави възстановяването на икономиката на региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *