ЕЦБ ще започне да орязва програми за инжектиране на ликвидност

Ръководството на банката ще решава допълнително, кои програми ще се свият постепенно, за да може да се противопостави на съществуващите все още заплахи в средносрочна и дългосрочна перспектива
Нивото на основната лихва в еврозоната е адекватно на икономическата обстановка. Това е заявил президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, пред агенция „Блумбърг“.
Така Трише дава да се разбере, че банката не бърза да затяга паричната политика. Допълнително по думите на президента на банката ЕЦБ ще се откаже от някои екстрени програми по инжектиране на ликвидност на пазарите в региона, смятат експерти. „Не всички мерки за подкрепа на лииквидността са необходими вече в същата степен както и по-рано, отчитайки оживлението в икономиката“, е заявил Трише.
Ръководството на банката ще решава допълнително, кои програми ще се свият постепенно, за да може да се противопостави на съществуващите все още заплахи в средносрочна и дългосрочна перспектива. ЕЦБ запази вчера лихвата по рефинансирането на ниво от 1 процента на година, което е най-ниското нива на ставката за цялата история на съществуването на банката от 1999 година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *