ЕЦБ ще изукупува облигации за 1,08 трлн. евро за близо две години

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне програма за изкупуване на държавни и корпоративни облигации на стойност 60 милиарда евро месечно. Програмата ще започне през март тази година и ще продължи 18 месеца, което прави 1,08 тлн. Евро. Това обяви днес във Франкфурт президентът на институцията Марио Драги, след заседанието на борда на банката, на което бе решено да се замразят основните лихви за еврозоната.

Обемът на изкупуване на активи от ЕЦБ ще се основава на националните вноски на централните банки в капитала на ЕЦБ, уточни Драги, цитиран от Reuters.

Броени минути след изявлението на президента на ЕЦБ, еврото отново тръгна надолу, като курсът му спадна с 0,5 процента до 1,155 долара за едно евро.

Решението на борда на ЕЦБ бе взето, близо две години след като Марио Драги обяви, поемайки поста на банкер №1 на ЕС, че ще направи каквото е необходимо, за да защити еврото. Решението бе взето въпреки яросната съпратива на Германия, припомня Reuters.

С този ход ЕЦБ цели да се намалят лихвите по кредитирането в Европа. Чрез стимулиране на банките към това, се она Стария континент. Очаква се това да стимулира банките да отпускат повече и по-голдобна програма приложи преди седем години и Федералният резерв на САЩ, като осъществи три пами за количествено облекчаване от 2008 до 2014 година.

Ще бъдат купувани както облигации, емитирани от отделните страни – членки, така дългови ценни книжа, емитирани от европейски финансови институции, уточни Драги.

Той не изключи рискове, свързани със закупуваните облигации, емитирани от финансови институции на ЕС. Според него, покупките на конкретни държавни облигации няма да бъде предмет на евентуални споделени загуби. „Еврозоната не е бездънна каса с евро, така че няма кой да обезщети националните централни банки срещу каквито и загуби от предстоящите покупки на дългови книжа в рамките на отделните държави“, подчерта президентът на ЕЦБ.

По думите на Драги, новите стимулиращи мерки могат да останат в сила, докато ЕЦБ не види устойчив възходяща посока на инфлацията в еврозоната. Обемът на закупуваните държавни облигации ще бъдат базиран на процентното участие на всяка национална централна банка в капитала на ЕЦБ. Предстои да бъдат приети допълнителни критерии за по-голяма сигурност. Той даде за пример Гърция, която член на еврозоната, но се намира в спасителна финансова програма на ЕС и МВФ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *