„Еърбъс“ А 330 с 228 души изчезна над Атлантика

Самолет „Еърбъс“ А 330 на френската авиокомпания „Ер Франс“ с 228 души на борда изчезна от екраните на радарите над Атлантическия океан. Самолетът е изпълнявал полет от Рио де Жанейро до Париж. В самолета е имало 216 пътници – 126 мъже, 82 жени, седем деца и едно бебе – и 12-членен екипаж.

„Еърбъс“ А 330 е идзлетял от Рио де Жанейро в 22.19 ч. по Гринуич снощи и е трябвало да кацне на парижкото летище „Шарл де Гол“ днес по обед. Самолетът най-вероятно се е разбил, след като е бил ударен от мълния, предадоха световните агенции.

„Съществува много малка вероятност за откриване на оцелели от самолета на френската авиокомпания, заяви френският президент Никола Саркози, цитиран от АФП. „Това е катастрофа, която Еър Франс никога не е виждал“, допълни френският държавен глава, който пристигна на летище Шарл дьо Гол в Париж.

На борда на самолета e имало 58 бразилци и 61 французи, 26 германци, деветима италианци, шестима швейцарци, петима британци, петима ливанци, четирима унгарци, трима словаци, трима ирландци, двама мароканци, двама поляци, двама американци, деветима китайци, трима норвежци и по един аржентинец, австриец, белгиец, канадец, хърватин, датчанин, естонец, филипинец, гамбиец, исландец, румънец, нидерландец, руснак, турчин, швед и южноафриканец. Това обяви на сайта си „Ер Франс“.

Сред пътниците е бил и членът на борда на директорите на германската корпорация „Тисен Ерих Хайне“, който е и председател на управителния съвет на бразилския филиал на компанията.

В ранния следобед генералният директор на „Ер Франс“ Пиер-Анри Гуржон заяви пред медиите, че става въпрос за катастрофа. Според авиокомпанията самолетът А 330 вероятно е бил засегнат от мълния. Хипотезата за отвличане беше изключена още по обед заради ограниченото количество гориво. В 3.30 часа френско време е установен последният контакт с изчезналия самолет. Около 4.00 часа той е навлязъл в зона на силна турбуленция над Атлантическия океан. В 4.15 часа са получени множество автоматични сигнали за повреди в електрическата система на самолета.

Кризисен щаб бе създаден на летище „Шарл де Гол“, където са събрани близки на пътниците и екипажа. Кризисен щаб бе създаден и на летището в Рио де Жанейро.

Пилотите на самолетите са били изключително опитни, потвърдиха от „Ер Франс“. Командирът на полета е с 11 000 летателни часа, от които 1700 на „Еърбъс“ А 330. Самолетът е в експлоатация от 2005 г. и при последния технически преглед на 16 април тази година не е открита никаква неизправност.

Мястото, където е изчезнал самолетът „Еърбъс“ беше локализирано с точност до няколко десетки морски мили след издирвателни мероприятия, продължили часове наред с участието на бразилски и френски военни самолети. Самолетът първоначално бе издирван в обширна зона на Атлантическия океан, между североизточна Бразилия и архипелага Кабо Верде. Разстоянието между тях е около 2000 км, предаде Франс прес. Тази зона не е изцяло покрита от радари.

„Ер Франс“ разкри две горещи телефонни линии за семействата и близките на пътниците.

0800 800 812 е номерът за тези, които се намират във Франция, а на телефон 0033157021055 може да се звъни от всяка точка на света.

Асошиейтед прес представи кратка справка на основните му технически характеристики: „Ербъс“ А330-200 е по-къса версия на стандартния „Ербъс“ А330. Дължината му е 59 метра. Той е реактивен пътнически самолет, пригоден за полети на дълги разстояния, със среден капацитет – от 253 пътници в стандартна конфигурация до 293 при конфигурация с бизнес и икономична класа. Има два двигателя. Първият самолет от този тип е пуснат в експлоатация през 1998 г. В момента в света се използват 341 такива самолети.

Това е първият инцидент с фатален край, свързан с този модел самолети след катастрофа при пробен полет през 1994 г., която бе обяснена със спецификата на изпитанието и с неправилното му изпълнение от екипажа.

Максималното разстояние, което може да измине, е 12 500 километра, което му позволява да покрива маршрути като Париж – Сингапур, Париж – Лос Анджелис и Дубай – Лондон. Самолетът се използва от авиокомпаниите „Ер Франс“, „КЛМ“, „Нортуест еърлайнс“, „Джет еъруейс“, „Търкиш еърлайнс“, „Еър Чайна“ и „Чайна садърн еърлайнс“.

Френската авиокомпания „Ер Франс“ изрази най-искрени съболезнования на семействата и близките на пътниците от злощастния самолет „Ербъс“ 330.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *