Е.ОN скочи за разпределението на печалбата от цените на тока

Е.ОN ще обжалва в съда последното повишение на цената на електроенергията. Това заяви във Варна Манфред Пааш, председател на Управителния съвет на Е.ОN България. Според ръководството на дружеството, което снабдява с електроенергия Североизточна България, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да преразгледа разпределението на повишението от 17,46 процента, гласувано в края на юни.

Не искаме нови цени на електроенергията, а справедливо разпределение на последното повишение, уточни Пааш. След последното решение на ДКЕВР Е.ОN ще получава едва 4,89 на сто от сегашното увеличение на тока. Останалите над 95 на сто ще отиват при НЕК и производителите. Според шефа на Е.ОN България, справедливо би било трите страни – Е.ОN, НЕК и производителите, да си поделят по 1/3 от повишението.

Действително реалното увеличение за Е.ОN е малко над 1 на сто на година или 3 процента за последните 3 години, откакто снабдява с ток българските си абонати. През това време обаче увеличението на цената на електроенергията през последните 3 години е било в рамките на 40 на сто. Това неравностойно увеличение между участниците на пазара показва ясно несправедливо отношение спрямо Е.ОN България, смятат от ръководството на дружеството.

В интерес на нашите клиенти ще е да поставим този въпрос в съда, коментира Пааш. В противен случай бюджетът на Е.ОН за подобряване на електроразпределителната мрeжаще бъде орязан значително, като реалните опреативни разходи на дружеството ще бъдат съкратени с 80 млн. лева. Това застрашава надеждността на електроснабдяването и осигуряването на висококачествено обслужване на клиентите.

Ситуацията е същата при другите две компании, които стопанисват електропреносните мрежи в страната – ЧЕЗ и EVN. В същото време има още много да се желае от електропреносната мрежа в страната, коментира още председателят на Управителния съвет на Е.ОN България.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *