Е-услуги на НАП със свободен достъп

Всеки от нас се е сблъсквал сдържавната администрация. Дългите опашки, купищата неразбираеми документи, понякога недотам любезните служители – познато, нали? И всичко това, само защото ми е нужна някаква малка справка или пък друг документ. В подобни случаи мога да се възползвам от някоя отелектронните услуги, предоставяни отНационалната агенция за приходите. На този етап те са ограничен брой. За някои от тях са необходими електронен подписили персонален индентификационен код, но има и такива, които са съссвободен достъп.

Справка за здравноосигурителен статус

Здравноосигурителнияси статус мога да проверя впортала на НАП за е-услуги със свободен достъп. За целта е нужно само да въведа:

ЕГН или Личен номер за чужденец (ЛНЧ)/ Служебен номер (в случай че все още не ми е издаден ЛНЧ);
БУЛСТАТ – в случай че:

упражнявамсвободна професия(адвокат, нотариус и др.) или занаятчийска дейност (фризьор, обущар, ключар и др.);
съм чужденец и нямам ЕГН или ЛНЧ, и попадам в някоя от следните категории: 1. извършвам търговска дейност или независими лични услуги (поправям покриви например); 2. притежавам недвижимо имущество в страната; 3. осигурител съм.

Здравноосигурителен калкулатор

С помощта натази е-услугамога да разбера размера на вноските за здравно осигуряване, които дължа. Необходимо е да посоча периода от време, за който искам да ми бъдат изчислени вноските (калкулаторът изчислява вноски за периода от 1 януари 2000 г. до настоящия момент). Трябва също така да отбележа:

дали съмсамоосигуряващо се лице– например, ако съм:безработен(инеполучавам обезщетение за безработица от Бюрото по труда или социална помощ от Дирекция “Социално подпомагане”);ЕТ; собственик или съдружник в търговско дружество; член на гражданско дружество; лице със свободна професия; занаятчия; регистриран земеделски стопанин или тютюнопроизводител.
дали съм земеделски производител/земеделски производител, извършващ единствено земеделска дейност.

Трябва да посоча и на каква база да ми бъдат изчислени осигурителните вноски – минималния осигурителен доход или други (вече внесени) осигурителни вноски.

Мога да проверя и размера надължимите вноски на неосигурен член от семейството, но само за периода от 1 януари 2000г. до 31 декември 2002г.

Мога, също така, да избера идата на олихвяване(към която да се изчислят и натрупаните върху невнесените ми вноски лихви) – до два дни след деня, в който правя справката.

Справка за регистрираните по ЗДДС

Справка за лица, регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) и лица, получили разрешение за прилагане на режим за касова отчетност наДДСмогат да направят всички граждани и юридически лица, като справката може да се извърши по отношение на:

физически лица, регистрирани по ЗДДС;
юридически лица, регистрирани по ЗДДС;
лица, получили разрешение за прилагане на режим за касова отчетност на ДДС. Тези лица са изрично предвидени в закона.

Справка мога да направятук.

Плащане на данъци, осигурителни вноски и публични задължения по интернет

Това е още една електронна услуга, която ми спестява много време и нерви. От нея мога да се възползвамтук. Чрез услугата мога да правя плащания наданъци, осигурителни вноски и публични задължения, принудително събирани от НАП.За да се възползвам от услугата трябва:

да регистрирамбанковата си карта за разплащане в интернет. Това мога да направя в банката издател на моята карта или от банкомат на същата банка;
да се регистрирамв електронната платежна система, посочена от НАП.
да регистрирамбанковата карта в системата за електронни плащания, посочена от НАП;
да влезна в портала за електронни услуги на НАПи да избера услугата със свободен достъп за плащане на задължения към бюджета по електронен път (не се изисква регистрация).

Внимание!При извършване на превод с банкова карта към банкови сметки на НАП за плащане на данъци, осигурителни вноски и публични задължения, през електронната платежна система, посочена от НАП, се начисляваттакси.

Изтегляне на данъчно-осигурителни документи

От сайта на НАП свободно и безплатно мога да изтегля редицадекларации, образци и другидокументи, свързани с:

данъци;
осигуровки.

Това създава изключително удобство за мен. Освен това на сайта са поместени редица нормативни актове, с които мога да се запозная.

NB! Ако се нуждая от помощ при използване на някоя електронна услуга, мога да потърся съдействие тук:

тел.: 0700 18 700– за цялата страна на цената на един градски разговор;
по имейл – мога да задам въпросите си наinfocenter@nra.bg.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Правото е в съавторство сЕлица Колева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *