Жегата убивала нашите ябълки и череши

Глобалното затопляне ще причини огромни трудности на европейското земеделие. Сред губещите ще са българите, тъй като силното слънце ще убива бавно ябълките, черешите, лозята и ягодите у нас.
Това са изводите на изследователи от 17 държави, които се срещнаха в германския град Гайзенхайм, съобщава вестник „24 часа“.
В Западна и Северна Европа няма да пораснат маслинови горички – това е твърде преувеличено, заявил пред участниците германският проф. Петер Браун.
В тези ширини обаче ще се гледат все повече праскови и кайсии – дървета, непознати на северните народи допреди 70-80 г.
На срещата на климатолозите е била отчетена и работата по събирането на данни в различните точки на планетата. 25 държави вече са представили сведения, които могат да се използват от всички институти, занимаващи се с промените в климата.
Българските участници са предупредили, че затоплянето убива бавно черешовите и ябълковите цветове в страната ни. Силното слънце ги принуждава да се показват по-рано от обичайното и с това се покачва опасността от измръзване при евентуално завръщане на зимата.
Лозарството също трябва да се приготви за проблеми, тъй като брането на грозде ще се измества все по-напред, което съкращава твърде периода за зреене.
Много растения страдат от затоплянето, тъй като студеният период, необходим за съзряването им, е станал твърде кратък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *