Желаещите да посетят България руски туристи са се увеличили с рекордните 62 процента

Желаещите да посетят България руски туристи са се увеличили през април с рекордните 62% спрямо същия период на 2008-ма, показват данните за издадените визи в Москва.

Броят им е 8769 спрямо 5416 през 2008-ма. Ако тази тенденция се запази, България ще отчете ръст на руските туристи през тази година в сравнение с миналата, коментира за БНР консулът ни в Москва Николай Панайотов.

Руски експерти от туристическия бранш са категорични, че през тази сложна икономическа година ще спечелят онези дестинации, които предложат най-доброто съотношение цена-качество. Именно тук България печели пред основните си конкуренти на руския пазар, които към момента отчитат спад от 20-30% спрямо миналата година.

Визовите облекчения и подобрената работа по издаването на документите също изиграха своята роля, убеден е завеждащият консулската ни служба в Москва Николай Панайотов:

„Оптимисти сме. Видимо се наблюдава тенденция за ръст. Туроператорите са успокоени, възползват се от правото на подават за 90 дни напред във времето.

Започваме от другата седмица да обработваме и детските лагери. Както знаете, беше взето решение на МВнР организираните детски групи до 18 години да бъдат безплатни. Прави се всичко възможно да бъдат максимално облекчени и по отношение на сроковете за издаване на визи. Знаете, че спрямо миналата година фактически вече два пъти по-бързо се издават визите”.

Според Николай Панайотов, тази година се наблюдава и съществен ръст при частните туристи, които имат имот в България и вече канят там своите близки и приятели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *