Железничарите на протест

На импровизирания митинг той предупреди министъра на транспорта Ивайло Московски:
Министърът на транспорта е време вече да погледне управляващите в дружествата, директорите и шефовете на бордовете. Време е днес да започнат преговори. Ако не започнат преговори, отговорността оттук нататък ще бъде в неговото поле. Хората се изнервят, стачкуват и не виждат никаква реакция от страна на властта. Предупреждаваме в момента да чуят всички – синдикатите все още управляват стачката, но това може да излезе извън контрол.
Стачкуващите железничари трябва да са по работните си места и нямат право да излязат по пероните, в противен случай могат да бъдат уволнени. От КНСБ обещаха, че ще организират по-добре стачката през уикенда.
Преди час започна стачката на железничарите в Стара Загора. Там влакове не минават. 100% от работниците в БДЖ и НКЖИ във всички служби на старозагорската гара стачкуват, но са по работните си места. Международният влак от Истанбул за Букурещ, който вчера спря на гара Стара Загора, днес бе спрян на гара Калояновец.
Димитър Динев – председател на стачния комитет на Синдиката на железничарите към КНСБ, каза за „Хоризонт”: Фактите са следните. В сравнение с вчерашния ден, днес стачката се разрасна изключително много и обхвана абсолютно всички служби в Стара Загора, Ямбол, Сливен, Николаево, Зимница. Хората показват по категоричен начин своето отношение по отношение на несключените споразумения и липсата на колективни трудови договори. Той коментира и случилото се тази сутрин в Пловдив с насилственото изваждане от работното му място и подмяна на инструктора на превозните бригади: Това е нарушение на чл. 21 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Ако това не е локаут, здраве му кажи. Да измъкнеш един човек насила от работното му място и да го замениш с друг – това абсолютно е локаут. Това, което се е случило в Пловдив, е било пред свидетели и единствено само може да доведе до допълнително напрежение с непредвидени последици за работещите спрямо ръководителите на съответните звена. Призовавам ръководителите да не стигат до такива ексцесии, тъй като нещата ще излязат извън контрол.
Работещите в различните звена на железопътната гара в Мездра, най-важният възел в Северозападна България, стачкуват ефективно. В момента на гарата и на съседните спирки са спрени четири пътнически композиции. На групи железничарите стоят на първи перон и отказват да говорят с журналисти. На гарата е спрян влакът от Лом, който по разписание трябва да бъде в София след половин час. В чакалнята няма блокирани пътници, не се продават и билети. Стачката предизвика недоволството на чужденците, които пътуват с международния влак Москва – София. Преди 8 ч. той мина през Мездра и сега е спрян на гарата в Ребърково. Чужденците очакват да бъдат извозени с автобус и недоумяват защо след като имат билет, трябва да бъдат блокирани на изолирана гара повече от 8 часа. Толерантни към стачката са местните хора, които успяха да се придвижат с влак по кратките линии преди началото на протеста и подкрепиха железничарските искания.
На гарата в Пловдив продължава стачката на работниците в БДЖ. Две мотриси – за Асеновград и Панагюрище не потеглиха. Независимо, че първоначалната нагласа на екипа на влака, движещ се от Ямбол за София, беше за участие в ефективната стачка, след няколко минутен престой на пловдивската гара и след като слязоха всички пътници, композицията потегли. Протестиращите на перона изразиха недоволството си от реакцията на колегите си, избрали да работят, с ръкопляскания и освирквания. Те реагират по същия начин и на подмяната на инструкторите. Протестиращите обвиняват управителя на „Товарни превози” Пламен Джуров, който втори ден е в Пловдив, и директора на „Пътнически превози” – Пловдив, че по този начин упражняват натиск върху стачката. Действията ни са по правилник, подчерта от своя страна Джуров.
Влакът Карлово – Пловдив е спрял след началото на протеста на гара Граф Игнатиево, а този от Свиленград ще престои в Първомай. От Пловдив тази сутрин потегли само един влак – от Ямбол за София, и нито един не пристигна.
На бургаската гара протестират ръководител-движение и бригада от петима служители ревизор-вагони. Ранният влак Бургас-София е блокиран на гара Зимница. В момента няма други спрени влакове в Бургаска област.
Втори ден продължава стачката на железничарите от Горна Оряховица. След като вчера отчетоха 350 стачкували и 5 спрени влака на гарата в града, от синдикатите обявиха, че днес стачката продължава от 8 до 16 ч. пак със спиране на влакове и протест на първия гаров перон. Според председателя на регионалния съвет на Синдиката на железничарите Дечко Гърков, в горнооряховския район е предвиден за съкращаване около 20% от персонала.
Стачката ще продължи дотогава, докогато подпишем Колективния трудов договор. Нашето основно искане е това – подписване на Колективния трудов договор и запазване на защитните функции спрямо тези хора, защита на техните работни места, хляба на техните семейства.
Във втория ден на стачката обстановката на Централната автогара в София е спокойна. Още вчера управата на превозваческите фирми заявиха готовност да поемат потока от пътници. Днес има повече хора в сравнение с вчерашния ден, но това не е заради стачката в БДЖ, а защото петък по принцип е натоварен ден за гарите. Нито един от пътниците на гарата не каза обаче, че ползва автобус заради стачката.
Припомняме, че вчерашните протестни действия саъздадоха неудобство на стотици пътници, които след приключване на стачката се редяха на дълги опашки за билети и трябваше да изчакват закъснението на повечето влакове. Много от тях предварително се бяха ориентирали към автобусния транспорт. Данните от стачката бяха противоречиви. Според синдикатите, 83% от подвижния състав е бил спрян. Според данните на транспортното министерство и БДЖ, процентът е под 50. Вчера стачкуващите бяха повече от 100 души. Очакванията на синдикатите са, че днес ще бъдат повече.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *