Желязко Христов: Мерките на правителството са експертно некомпетентни

София /КРОСС/ „80% от мерките, които представиха синдикати и работодатели бяха припознати на „прима виста“ от вицепремиера Симеон Дянков. Днес съзираме откровена лъжа по тази тема. Трябва да уточни – излъгал ли е в неделя? На второ място от предложения материал от правителството личи експертна некомпетентност.“ Това заяви Желязко Христов – президент на КНСБ по Радио К2.

Той допълни: „И на трето място – липса на разчетени ефекти, което аргументира експертната некомпетентност. От предложените 43 мерки на правителството огромна част звучат като електрошокова терапия. Около 20 от мерките са взети от националното споразумение на синдикати с работодатели и те срещат нашата подкрепа. 10 от мерките определяме като скандално невъзприемчиви“.

Христов съобщи още, че липсва всякакво намерение за изготвяне на график за издължаване на бюджета към бизнеса.

Повишаването на ДДС с 2 пункта е абсурд в условия на криза: „Това е откровено луда мярка, защото тя ще се отрази и върху инфлацията, и върху комулативния ефект“.
По думите му, в мерките на правителството няма нищо за доходите. Няма нищо по повод искането на синдикати и работодатели за невдигане на цените на тока, парното, водата и на природния газ.

„Абсурдно е за синдикатите и не можем да приемем завишаване на максималната продължителност на извънреден труд, който може да се полага от едно лице в рамките на една календарна година. Очевидно експертите на държавата, разработвали мерките, не осъзнават абсурдността на тази тема. Абсурдно е защото, кризата предполага намаляването на производството и услугите, свиване на възможностите за работа“, категорично заяви Желязко Христов. Очевидно е, че от плановете на правителството ще бъде ощетени бизнеса и трудовите хора, допълни той.

В заключение той заяви: „Най-вероятно на ход ще бъде българският премиер. Бизнесът и трудът трябва да седнат през най-отговорния човек в държавата. И ако ще си стискаме ръцете, ще ги стискаме. Ако не, тръгваме всеки по своя път. Синдикатите – към дни на недоволствата още през месец април“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *