„Желязната дама“ с българска кръв

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Дилма Русеф

Бразилия може би скоро ще бъде управлявана от жена: Дилма Русеф, чиято кандидатура бе издигната от управляващата Партия на трудещите се. Русеф е българка по бащина линия и икономистка по образование. Ето още за нея:

Бившата боркиня от герилята Дилма Русеф може би ще наследи поста на президента Луис Инасиу Лула да Силва, който предложи кандидатурата й на конгреса на управляващата в Бразилия Партия на трудещите се. Дилма Русеф е близка довереница на Да Силва, който според конституцията на страната след два четиригодишни мандата няма право на трети президентски мандат.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Да Силва – сегашният бразилски президент
Русеф: Приемам предизвикателството със смирение
Ако спечели вота, „Желязната дама“ на Бразилия, чийто баща е българин, ще бъде първата жена президентка на най-голямата страна в Латинска Америка. „Никога не съм смятала, че ще се изправя някога в живота си пред такова предизвикателство, но ще гоприема със смирение, спокойствие и доверие, че ще се справя“, заяви Дилма Русеф.
В речта си пред конгреса на своята партия тя заяви, че ще продължи политиката на социалните програми от ерата на Лула да Силва и ще се стреми към сформиране на ляво-центристка коалиция. Победата на Русеф в изборите е от голямо значение за неговото правителство, каза сегашният бразилски президент: „Дилма Русеф е кандидатка на най-значимата лява партия в Латинска Америка – Партията на трудещите се. Тя обаче е и кандидатка на една широка и могъща коалиция, която ще й помогне да управлява страната. Искам нейният първи президентски мандат да бъде успешен и тя да спечели политически авторитет, който да й осигури и втори президентски мандат“, каза президентът Лула да Силва по повод издигането на кандидатурата на Русеф за президентския пост.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Дилма Русеф е била
две години в затвор
От фронта към президентския пост
В допитванията до общественото мнение Русеф засега обаче изостава зад другия вероятен кандидатза президент, настоящия губернатор на щата Сау Паулу Жозе Сера. Според прогнозите тя може да получи между 20 и 28 процента от гласовете на избирателите.
На младини Дилма Русеф е участвала в съпротивата срещу военната диктатура в Бразилия. През 1970 г. е осъдена на шест години лишаване от свобода, но две години по-късно е освободена от затвора, където според нейните изявления е била подложена на мъчения. Русеф е известна с прямия си характер и с навика си да се кара открито с бразилските министри. Тя е началник на кабинета на Лула да Силва от 2005 година. Преди това е била министър на енергетиката.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *