Жена и четвърт = един мъж

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Германските жени печелят
с 25% по-малко от мъжете

И в Германия има теми, по които много се говори, но нищо не се върши. Такава е темата за заплащането на жените, които печелят все така много по-малко от мъжете. Часовата надница при жените е 15 евро, а при мъжете 19,40.

От3 години насам няма никаква промяна в разликата на заплащането между мъжете и жените в Германия. А в западната половина на страната разликата дори е по-голяма, отколкото е била през 2006 и 2007 г.- съобщава Федералната статистическа служба. Според Елке Холст от Германския институт за икономически изследвания основният проблем е в главите на хората:

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Равновесие няма…
Проблемът на жените: че са „потенциални майки“
„Ние все още мислим в рамките на традиционни стереотипи. При нас са много силни определени представи за мястото и способностите на жената и мъжа в домакинството и в трудовия живот“, казваХолст, катоизтъква, че жените често получават по-зле платени работни места и се издигат по-трудно в служебната йерархия, главно защото много началници виждат особено в младите жени „потенциални майки“.
Впрочем стереотипното разпределение на ролите оказва влияние и върху поведението и мисленето на жените. Мнозина се насочват към професии, които лесно се съчетават със семейните задължения и не са ориентирани към професионално израстване. Само че много от тези работни места обикновено са неатрактивни и по-ниско платени. Това означава, че жените също трябва да променят мисленето си. В отчета на Статистическата служба се посочва, че жените много по-често от мъжете прекъсват кариерата си в името на децата и по-рядко се издигат до ръководни позиции. Това са все причини, обясняващи защо жените печелят по-малко от мъжете.
Без жени по върховете
В сравнителната таблица на европейските страни Германия се нарежда доста назад. Средно в ЕС жените печелят с 18 процента по-малко от мъжете; в България тази величина възлиза на 13,6 процента. Най-зле е положението на жените в Естония (30,3 %), Чехия и Австрия.
Друга причина за неравенството е, че жените все така рядко се издигат до ръководните етажи на бизнеса. По данни на Европейската комисия само всеки десети член на борда на най-големите европейски концерни е жена. Само 18 от всички близо 600 фирми, котирани на борсата, се ръководят от жена. Единствената европейска страна, в която начело на фирмите стоят почти толкова жени, колкото и мъже, е Норвегия.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *