Жените в България получават по-дълго време пенсия от мъжете

Българският пенсионер получава пенсия за стаж и възраст средно около 26 години. От 2000 г. досега средната продължителност на получаване на пенсия се е увеличила с 9 години. Това показват данни на Националния осигурителен институт за 2016-та година, публикувани в тримисечния бюлетин на института.

Жените получават пенсия по-дълго време от мъжете, при това се увеличава и разликата в средния брой години на получаване, което се дължи на по-бързото нарастване на продължителността на живота при жените. Ако преди 17 години жените у нас са получавали пенсията си за стаж и възраст средно около 18 години, то днес периодът е 27 години. При мъжете нарастването на тази продължителност е по-малко – от 15 години до 22 години и половина.

В анализа на НОИ се уточнява, че голяма част от тези хора са се пенсионирали по отменения Закон за пенсиите, когато законовата възраст за излизане в пенсия при жените е била 55 години, а за мъжете – 60 години, което в голяма степен оказва влияние върху продължителността на получаване. През изследвания период възрастта за пенсиониране при жените се е вдигнала с 6 години и 2 месеца, а при мъжете – с 3 години и 2 месеца.

Това повишаване ще се отрази върху средния брой години, в който пенсионерите ще получават пенсия и в бъдеще, прогнозират от НОИ, информира infostock.bg. От анализа става ясно още, че през първите години след 2000-та средната продължителност на получаване на инвалидна пенсия е започнала да намалява, но след 2007-ма година е нараснала до 11 години през 2016-та година. Нараснала е и средната възраст на пенсионерите с новоотпуснати инвалидни пенсии – 53 години.

Според експертите, това е свързано с нарастване на общите изисквания за пенсиониране и възможността по-възрастните хора да изберат инвалидната пенсия, преди да навършат условията за стаж и възраст.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *