Жените в IT индустрията са малцинство

С напредването на технологиите се увеличава и обемът на медийния разговор за ролята на жените в IT индустрията. Проблемите засягат не само жените на ръководни постове в големи IT гиганти, но и половото неравенство на работното място и възможностите за развитие на нежния пол в тази тежка индустрия.

 

В исторически аспект жените играят основна роля в развитието на компютърните технологии, като някои от първите програмисти в света са именно жени. Днес те заемат доста ръководни постове, но това не е достатъчно за да се увеличи тяхната представителност.

Причините за неравенството между половете в индустрията не се крие само в скрити дискриминационни елементи, но и в избора на самите жени.

Според проучване на Penn Schoen and Berland (PSB), цитирано от Forbes, почти две трети (63%) от тийнейджърите никога не са обмисляли кариера в технологичната индустрия. В друго проучване на Girl Scouts of America само 13% от младите жени казват, че STEM (наука, технология, инженерство и математика) кариера ще е първият им избор. Оказва се, че 74% от респондентите на PSB са заявили, че са обмисляли IT кариера, само след като са им обяснени икономическите предимства на работата и влиянието на продуктите върху света, които те ще създават информира hicomm.bg.

Проблемите на жените в информационните технологии ще продължат и през 2016-та година, става ясно от доклад на Deloitte Global. Фирмата предрича, че до края на тази година по-малко от 25% от работните места в IT индустрията ще бъдат заемани от жени. Интересното е, че през 2015 г. данните са почти същите.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *