Жените мениджъри у нас са два пъти повече отколкото в Западна Европа

В България жените, заемащи водещи позиции, са почти два пъти повече в сравнение с останалите нежния пол в останалите държави от Европейския съюз. Въпреки това процентът е едва 13, а в ЕС – 7%. Това отбеляза министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин на международната конференция, посветена на равните права на жените при заемане на лидерски позиции, организирана съвместно от американската асоциация Women’s Campaing International и Съвета на жените в бизнеса в България.

„Пълноценното участие на жените и в бизнеса, и в политиката, и на трудовия пазар е белег за развитието на модерното общество“, отбеляза Калфин.

По думите му сред основните трудности, които работещите жени у нас срещат в ежедневието си, е липсата на време. Той посочи, че това е била и причината министерството да разработи промени в Кодекса на труда, които позволяват гъвкаво работно време.

„Работим и по въвеждане на ваучери за помощ в дома и за отглеждане на деца – отново тази мярка е насочена към спестяване на времето на работещите жени“, отбеляза още той.

Друг проблем, пред който се изправят работещите жени, е съществуващата разлика в заплащането между жени и мъже за еднакви позиции.

За една и съща работа жените получават средно 13,5% по-ниско заплащане от мъжете. „Разликата у нас отново е по-малка от средноевропейската, която е 16 %, но това не трябва да ни успокоява, а да ни стимулира всички, като общество, да работим за преодоляването й“, каза министърът.

Той подчерта, че промените в пенсионната система, които министерството на труда и социалната политика предложи и предстоят да бъдат окончателно гласувани от Народното събрание следващата седмица, ще осигурят преодоляване на неравенството и по-голяма справедливост за работещите жени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *