Жените шефове взимат с 23% по-малко от мъжете

Работещите мъже обикновено заемат по-високи позиции от работещите жени. Само една трета (33%) от ръководителите в ЕС през 2016 г. са жени, сочат данните на Евростат. Техният дял не надвишава 50% в нито една от държавите членки, като най-голям е в Латвия (47%), Полша и Словения (по 41%), Литва, Унгария и Швеция (по 39%), а най-малък е в Люксембург (18%), Чехия, Холандия и Гърция (по 25%).

В ЕС през 2015 г. средната брутна почасова заплата на жените е била с 16,3% по-малка отколкото при мъжете. Жените печелят по-малко от мъжете във всички държави членки, но разликата в заплащането между половете варира. Най-големи разлики са наблюдавани в Естония (26,9%), Чехия (22,5%), Германия (22%), Австрия (21,7%) и Великобритания (20,8%). Най-ниска е разликата в заплащането между жените и мъжете в Люксембург и Италия (по 5,5%), Румъния (5,8%), Белгия (6,5%) и Полша (7,7%).

Разликата в заплащането на жените и мъжете не е точен измерител на неравенството между половете, посочват обаче от Евростат. Разликата във възнагражденията отчасти може да се дължи на индивидуалните характеристики на работещите мъже и жени (напр. образование и опит), както и на факта, че в някои сектори на икономиката и професии традиционно работят повече мъже (съответно с по-високи заплати) отколкото жени в сравнение с други сектори и професии. Освен това заради децата жените често правят по-големи компромиси с кариерата си – излизането в майчинство се отразява на трудовия стаж, на възможността да заемат по-висок пост и съответно да получат по-висока заплата. Освен това 31,8% от жените работят на непълно работно време, докато това се отнася само до 8,8% от заетите мъже. Това отново до голяма степен е свързано с децата, както и с редица професии, които се упражняват предимно от жени. Следователно разликата в заплащането е свързана с редица културни, правни, социални и икономически фактори, които далеч надхвърлят въпроса за равното заплащане за равен труд.

Най-голяма е разликата между мъжете и жените в почасовото заплащане при ръководителите, сочат данните на Евростат. При сравнението на почасовото заплащане за всичките девет класове професии, жените са получавали по-малко от мъжете в ЕС през 2014 г. Това се отнася за всички държави членки с много малко изключения. Най-голяма е разликата в почасовото заплащане при ръководителите – с 23% по-ниско при жените отколкото при мъжете. Най-малки са разликите при два от класовете професии с най-ниски заплати – помощен административен персонал и персонал, зает с услуги за населението, търговията и охраната (с 8% по-ниско заплащане при жените в сравнение с мъжете).

Въпреки големите различия в живота на жените и мъжете те са почти еднакво удовлетворени от живота, който водят, сочат данните на Евростат. В ЕС през 2013 г. жените на възраст над 16 години по скалата от 0 до 10 са дали оценка средно 7.0 на удовлетвореността си от живота, а мъжете на същата възраст – средно 7.1. Важно е да се подчертае обаче, че в България живеят най-нещастните хора в ЕС. Жените и мъжете в България са дали оценка 4.8 за своята удовлетвореност от живота, информира в.Стандарт. На следващо място, но със значително по-високи оценки са жителите на Унгария и Португалия, които са дали 6.1 за своята удовлетвореност от живота. Най-щастливи са във Финландия и Дания с оценки от 8.1.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *