Живков получил $7 млн. за „Джобният Херкулес”

Не около един милион, а цели 7 милиона долара е платила Турция на правителството на Тодор Живков, за да получи българската легенда в щангите Наим Сюлейманов (Наим Сюлейманоглу).
Бившият вицепремиер от кабинета на Тургут Йозал – Екрем Пакдемирли е заявил, че лично той е осигурил сумата, заявил главният координатор на вестник „Бултюрк” в Истанбул Мюмюн Топчу, предаде БГНЕС.
„Един ден Тургут Йозал ме извика при себе си и каза, че в България има едно момче от турски произход, изключителен спортист, който желае да живее в Турция. Той ми каза още, че икономическото положение на българите е в крайно тежко състояние. При Йозал имаше човек, явно посредник, който изтъкна, че ако дадем на българите 7 милиона долара, те ще ни дадат този супер спортист.
Президентът Йозал се обърна към мен и ме попита: „Ще ми дадеш ли тези пари?”. Впоследствие той успя да ме убеди, аз осигурих тази огромна сума. А тогава с толкова пари можехме да изградим водоснабдяването на поне 100 села”. Това бившият вицепремиер разказал на журналиста Топчу, който е изселник от Ардино.
Топчу обаче задава редица въпроси – бягството на Сюлейманоглу от олимпиадата в Австралия предварително ли е било планирано, кои са всъщност посредниците в сделката, за цената на която винаги са се цитирали около 1 милион долара, коя страна злоупотреби и кой намаза от алъш-вериша?
Вестник „Бултюрк” е издание за изселниците от България в Турция и е съорганизатор на стартиращата днес в Истанбул научна конференция за така наречената „Голяма екскурзия” на българските турци през лятото на 1989 г. Топчу твърди, че на форума ще бъде разискван и въпросът с бягството на Наим Сюлейманов, приел в Турция фамилията Сюлейманоглу.
Наим Сюлейманов, или както някои му казват – „Джобният Херкулес”, печели 3 олимпийски титли, става 7 пъти световен шампион и подобрява 46 пъти световни рекорди във вдигането на тежести. Роден е на 23 януари 1967 г. в село Птичар, Момчилградско. През 1983 г. за пръв път подобрява световен рекорд. На следващата година няма възможност да вземе участие в Олимпиадата в Лос Анджелис, тъй като тя е бойкотирана от България и други съюзници на Съветския съюз. По време на т.нар. „Възродителен процес” е покръстен на Наум Шаламанов. По време на Световното първенство в Мелбърн през 1986 година Шаламанов успява да емигрира в Турция. Той получава турско гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу.

Българското правителство се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 година, но в крайна сметка отстъпва срещу парична компенсация. Наим Сюлейманоглу печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 г. На Олимпиадата в Сидни през 2001 г. прави 3 неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера.

Финанси

News.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *