Живко от Симеоновград: Нямаше да дам колата на братовчед си, ако знаех, че е пил

Това бяха първите думи на 19-годишния Живко Желев, който даде колата си на пияния Данаил Георгиев, убил шестимата младежи в Симеоновград, а днес бе пуснат от ареста, съобщи Haskovo.info.
Живко влязъл в стаята, където се била събрала компанията, хвърлил ключовете и казал „Който иска да кара!“. Кръвните проби са показали, че той всъщност е изпил по-малко алкохол от втория си братовчед Данаил, чиято кръвна проба отчете 1,3 промила. Въпреки това 23-годишният Данаил седнал на шофьорското място и така погуби живота на две момичета и четири момчета на възраст между 17 и 17 г.
Желев бе арестуван за 72 часа с прокурорско постановление за задържане под стража, тъй като по закон няма право да предоставя автомибила си на човек, употребил алкохол. Днес се очакваше съдът да разгледа мярката му за неотклонение, но от Окръжна прокуратура Хасково решиха, че няма да искат постоянен арест за ученика в димитровградската професионална гимназия по електротехника.
„Той вече е дамгосан и достатъчно обществено известен. Смятаме, че семейната му среда и споменът за случилото се гарантират, че той няма да извърши ново престъпление”, коментира наблюдаващият прокурор Павел Жеков.Той обаче допълни, че обвинението срещу Живков остава същото – за предоставяне на кола на лице в пияно състояние, което е довело до смъртта на един или повече хора. Санкцията, предвидена в закона, е от 5 до 15 години затвор. Дори съдът обаче да признае ученика за виновен, то той може да получи наказание под минималното, дори условно, поради редица смекчаващи обстоятелства, коментират прокурори.
В разпитите си пред разследващите Живко Живков не се е признал за виновен, защото не е знаел, че Данаил е пиян.
До момента Живков остава единственият участник в инцидента с повдигнати обвинения, заради все още изключително тежкото състояние на Данаил Георгиев. Той е в реанимацията на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив и днес е излязъл от кома, съобщиха от пресцентъра на болницата. Той обаче няма никакъв спомен за случилото се, допълват медиците. Днес ще бъде направена планираната операция на крака му в ортопедията.
Ако състоянието му се подобри, и той ще бъде обвинен и също ще носи наказателна отговорност, която го заплашва с от 5 до 15 години затвор.
Третият човек в колата – 18-годишният Христо, вече разказа, че двамата с Живко молели Данаил да намали скоростта. Той обаче не ги послушал и натиснал педала. След катастрофата стана известно, че той е карал кола и преди да вземе шофьорска книжка през януари. Кметицата на Симеоновград Милена Рангелова обаче коментира пред bTV, че от общинската администрация не могат да знаят дали всеки шофьор има книжка. По думите й за това нещо е трябвало да сигнализира фирмата за изкупуване на мляко, където карал камиона със стоката, или изобщо да не го наема.
Рангелова опроверга информацията, че Агенция „Пътна инфраструктура” отпуснала милиони за ремонт на пътищата в Симеоновград, които обаче изчезнали. Обвиненията дойдоха по повод изключително лошото състояние на пътя, на който стана катастрофата, което вероятно е спомогнало за трагичния резултат. Оказа се, че ремонтът е планиран, но е отложен поради липса на средства.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *