Животновъдите ще протестират пред земеделското министерство

Със звънец в ръка и любимата шапка на министъра – на протестен митинг
© Снимка:БГНЕС

Животновъдите ще протестират днес пред земеделското министерство, въпреки че вчера започна превеждането на 61 млн. лв. по сметките им, а за догодина ведомството предвижда да увеличи средства за фермерите с 60 %. 90 милиона лева за догодина в бюджета поискаха животновъдите. Според министъра на земеделието Мирослав Найденов те ще получат общо 135 милиона, разпределени по следния начин – 70 милиона лева доплащания за глава добитък, 22 милиона лева от директните плащания на площ, над 3 милиона, отпуснати от ЕС като помощ за млечния сектор, 20 милиона лева по програмата „Де минимис“ и още 20 милиона държавни помощи за модернизация на фермите.
„И не знам защо някой ги кара да стачкуват за пари, които би трябвало да получат декември 2010-а, и които всякак погледнато са много повече от това, което получават тази година“, коментира министър Найденов.
Още вчера част от браншовите организации се дистанцираха от планирания протест. Останалите, обаче, са категорични, че ще се съберат пред министерството, за да защитят интересите си. Според тях парите за глава животно са недостатъчни, намалени са и парите по „Де минимис“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *