Животозастраховането продължава да движи пазара.

Полиците „Живот“ продължават да движат ръста на застрахователния пазар и през февруари, докато при водещите автомобилните полици резултатите са доста по-скромни. Това показват данните на Комисията за финансов надзор (КФН) към края на втория месец на 2015 г.

От началото на годината компаниите в сегмента на животозастраховането са успели да привлекат над 28% повече премии в сравнение с първите два месеца на 2014 г. Така с общ премиен приход от 76.7 млн. лв. към края на февруари животозастраховането продължава да увеличава дела си като част от целия пазар и вече заема над 23% при малко под 20% година по-рано. За първите два месеца на годината премиите в общото застраховане растат с малко над 3% и достигат 252.9 млн. лв. Така общият ръст на пазара от началото на 2015 г. е с 8.08% спрямо същия период на 2014 г.

Здравен ръст

Един от сегментите, които движат ръста и в общото, и в животозастраховането, са здравните полици. През последните месеци животозастрахователите отчитат силни резултати в продажбата на този тип продукти, като през февруари ръстът е с близо 42% на годишна база при близо 40% ръст през януари. За разлика от свиването си миналия месец през февруари записаните премии по здравни полици в общото застраховане също расте, при това с двуцифрени темпове – близо 12% спрямо година по-рано. В интервю за „Капитал Daily“ преди няколко дни председателят на Асоциацията на българските застрахователи Данчо Данчев посочи като фактор за активизирането в сегмента прелицензирането на здравните дружества като застрахователи през 2013 г., което е довело до увеличаване на конкуренцията.

Интересът към полиците, свързани с инвестиционен фонд, също отново расте – премиите по тях се увеличават близо пет пъти спрямо година по-рано и в края на февруари са 10.2 млн. лв.

Автодоминация

Въпреки положителното развитие на животозастраховането през последните месеци застрахователният пазар остава подчертано доминиран от автомобилните полици. Записаните към края на февруари премии по „Автокаско“ (71.9 млн. лв.) и по „Гражданска отговорност“ (102.8 млн. лв.) формират над две трети от приходите в общото застраховане. От началото на годината премиите по задължителната полица „Гражданска отговорност“ са се свили минимално (с 0.85%) спрямо същия период на 2014 г. в резултат на липсата на сериозни изменения както в цените на застраховката, така и в броя на автомобилите. Приходите на застрахователите по „Автокаско“ обаче нарастват с малко над 6%, като повишеният интерес към този тип полици може да се обясни с природните бедствия и най-вече с градушката в София през втората половина на миналата година. Ефектите от тях се виждат и в данните за изплатените от компаниите по общо застраховане обезщетения от началото на годината – по „Автокаско“ те са с близо 41% (17. 8 млн. лв.) повече на годишна база, а при имуществените полици ръстът е с почти 417%, или 22.7 млн. лв. Увеличението се дължи главно на нарастването в изплатените от „Алианц България“ обезщетения по полицата – с 18.7 млн. лв. през февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *