Животът в Дебелец замря заради изтеклия от обърнала се цистерна химикал

Това съобщи кметът на община Велико Търново Румен Рашев, цитиран от БТА. По неговите думи преливането на токсичната течност от катастрофиралата цистерна е приключило без инциденти в 17.15 часа и това е причината за отмяната на бедственото положение и наложената поради опасността от обгазяване на хората евакуация на населението.
Заради катастрофата повече от две хиляди от жителите в района бяха евакуирани,  включително 51 деца от детския дом в града, 20 от тях – бебета.
Движението на превозните средства към Прохода на републиката през Килифарево ще бъде възстановено, след като пътното платно бъде освободено от катастрофиралата цистерна, която ще бъде транспортирана до паркинг край Велико Търново.
По-късно тази вечер на заседание на кризисния щаб ще бъдат набелязани последващи мерки за пълното обезопасяване на почвата в района на инцидента. През целия ден на мястото на произшествието работиха три пожарни автомобила, един аварийно спасителен автомобил и един автомобил за химическа защита със 17 служители на областната служба за пожарна безопасност и защита на населението, както и 10 автомобила с 42 служители на полицията във Велико Търново.
В Дебелец измерванията пък показват, че няма превишаване на пределно допустимите концентрации за вредни емисии в атмосферата. „В Дебелец днес нищо не работи, защото няма условия. За обектите, които са в града, е един загубен работен ден“, заяви кметът Димитър Димитров.
Междувременно говорителят на Областната дирекция на МВР във Велико Търново Мариана Христова съобщи, че турският шофьор на катастрофиралата цистерна – 45-годишният Юмер Вар, е задържан с полицейска мярка за срок от 24 часа, предаде БТА. Срещу него е повдигнато обвинение по текст от Наказателния кодекс, който предвижда до 5 години лишаване от свобода за всеки, който по непредпазливост предизвика замърсяване на почвата, водата и въздуха, и с това ги направи опасни за хората, животните и растенията.
Причините за инцидента ще бъдат изяснени от образуваното досъдебно производство. При катастрофата бяха разляти около 4 тона стирен*, използван при производството на пластмасови изделия. Работата на екипите на противопожарната служба и на Гражданска защита по обезопасяването на катастрофиралата цистерна продължава.

*Стиренът е летлива безцветна течност, използвана за производство на полимери. Той прониква в организма при вдишване и в малка степен чрез кожата. Предизвиква възпаление на очите, смущения в храносмилателната система и депресия. Въздействието върху централната нервна система се изразява в отпадналост, умора, главоболие, замаяност. Продължителна експозиция на стирен може да доведе до нарушение в ЕЕГ (електроенцефалограмата). Международната агенция по проучване на рака го класифицира като канцероген от група 3.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *