Животът е поскъпнал с близо 10% за 1 година

Животът на българите е поскъпнал с близо 10% за година. Това показват изчисленията на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. В номинално изражение заплатите ни са 23 пъти по-ниски от тези във Великобритания. Средната брутна заплата в евро в номинално изражение е 23.4 пъти по-ниска от тази във Великобритания, 11.2 пъти по-ниска от средното брутно възнаграждение в Испания и 3.5 пъти по-ниска от възнаграждението в Полша, заяви директорът на института Любен Томев.

Разходите за труд в България са най-ниски в сравнение с всички останали европейски страни, дори в Румъния по този показател показва по-добри резултати. 1.45 евро е разходът за труд на час в България, а в Румъния този разход е 1.76 евро. Средно за страните членки на ЕС този разход е 21.22 евро.

От института за социални и синдикални изследвания към КНСБ отчитат висок ръст на цените на лекарските услуги и на горивата. Спад в цените има при яйцата с 12.5%, хляба – с 4%. Захарта е поевтиняла с 12%. Експертите отбелязват леко повишение на цените на месото и месните изделия с 1.2%. Прави изключение единствено агнешкото месо, което е поевтиняло с 5 на сто. При млечните продукти също наблюдава леко повишение от 1.2%, докато при кравето сирене се наблюдава спад в цената с 3.5%. Пресните зеленчуци са поевтинели с 22%.

Издръжката на живот за второто тримесечие на годината е 366.15 лева на лице от домакинство.

България е на осмо място по равнище на цените на тока, сочат данните на института. Ако последва ново повишение на цените на електроенергията, това ще означава ново обедняване, уточни Любен Томев. С най-високи цени на тока в Европа е Словакия, а с най-ниски – Гърция.

Експертите от института се опасяват от ново повишение на инфлацията заради повишението на цената на топлоенергията от 1 юли средно с 8.9%. В някои населени места това повишение е над 20%.

За ръста на инфлацията ще допринесе и очакваното поскъпване на питейната вода и новия скок в цените на тока през следващите месеци, каза Томев.

Домакинства с общ доход на едно лице под абсолютната линия на бедност представляват 31.8% от всички домакинства. Домакинствата с общ доход на едно лице до 160 лева са 39.2%. Семействата с общ доход над 310 лева на едно лице представляват 13.4% от всички домакинства.

Средната инфлация, измерена през издръжката на живот, е 8-9%, заявяват от Института.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *