Животът на американеца вече струвал с 1 млн. долара по-малко

Не само американският долар губи от стойността си. Правителствена агенция е изчислила, че животът на американеца вече не струва толкова, колкото преди, предаде Асошиейтед прес.
Агенцията за защита на околната среда е пресметнала през май, че „цената на един американец“ е 6,9 млн. щ. д., което е спад с близо 1 млн. щ. д. в сравнение с „цената“ му само пет години по-рано.
Асошиейтед прес е констатирала промяната, след като е прегледала анализите на отчета за приходите и разходите за над 12 години.
Въпреки че може да изглежда безобидно бюрократично преизчисление, обезценяването на живота има реални последици.
Когато изготвят наредби, правителствените агенции слагат на везните цената на човешкия живот, след което измерват разходите, съпоставени с животоспасяващите ползи от предложения регламент.
Колкото е по-евтин животът, толкова според правителството ще е по-малка необходимостта от наредби, сред които са и по-строгите ограничения за замърсяването на околната среда.
Да разгледаме, например, хипотетично нормативно предписание, чието въвеждане струва 18 млрд. долара, но предотвратява 2500 смъртни случая. При 7,8 млн. долара на човек (старата стойност) печалбите от спасяването на човешкия живот превишават разходите. Когато обаче „стойността на човешкия живот“ е 6,9 млн. долара, регламентът струва повече от животите, които ще спаси, така че може и да не бъде приет.
Някои природозащитници упрекват администрацията на президента Джордж Буш, че е променила на стойността, за да избегне приемането на по-строги правила – обвинение, което Агенцията за защита на околната среда отхвърля.
БТА /netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *