Животът поскъпна най-силно за бедните българи

Храните са поскъпнали с 1.4% през януари спрямо декември – показва още статистиката. Хлябът е поскъпнал с 0.6%, колбасите с 0.4%, сиренето с 2.4%, яйцата с 1.4%, растителните масла с 2.5% и др. По-чувствителен е ръстът в цените на зеленчуците и плодовете: картофите струват средно 8.9% повече.
Вероятно като реакция на епидемията от шап в Бургаска област, през последния месец са поевтинели малотрайните колбаси, свинското и говеждото месо, каймата.
Наемите са се покачили с 0.2%, а бензинът от масовата фракция А-95 с 3.6%. Такситата взимат средно с 0.6% повече.
Противно на световните тенденции, у нас поевтиняват дрехите и обувките. Това се компенсира с ръст на цените на лекарските /11.2%/ и стоматологичните услуги /6.9%/.
Хармонизираният индекс на потребителските цени /позлващ методиката на Евростат/ показва 4.3% годишен прираст през януари, а цените на малката кошница /съответстваща на потреблението на 20% най-бедни българи/ се покачва с 1.1% само за един месец.
В т.нар. малка кошница са включени „100 социалнополезни и жизненонеобходими стоки и услуги“. Над 58% от състава на малката кошница за бедната петина от България е храни. Други 22% от парите на бедните гълтат жилищните „консумативи“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *