Жилищата се върнаха на цените от преди кризата

Цените на жилищата в много от столичните квартали се върнаха на нивата си отпреди кризата. Това сочат наблюденията на пазара на брокери от посредническите агенции.
Според Тихомир Цаков от „Аристо“ с постепенното, макар и неголямо поскъпване, в последните месеца те се върнаха на нивата от 2005-2006 г. „Цените на жилищата главно в големите градове ще продължат бавно да растат и
догодина те ще се увеличат с няколко процента“,
прогнозира брокерът. „Причината е в липсата на достатъчно качествено предлагане. Досега на практика се оферират основно боклуци. По-хубавите неща на пазара са и по-скъпи“, казва Цаков.
„В последните няколко месеца отчетливо се наблюдава леко покачване на цените на жилищата в София, казва Константин Пандов от агенция „ЕППИ“. „То се дължи на стремежа на хората да защитят спестяванията си. Все повече от тях предпочитат да инвестират парите си в имот. Според мен догодина цените ще се стабилизират“, смята брокерът.
Полина Стойкова от Bulgarian properties прогнозира, че тенденцията на стабилизиране и леко нарастване на цените в големите градове ще продължи и през следващата година.
„Има търсене, което не среща нужното предлаганекачествените имоти вече са недостатъчни“, смята тя. „Освен това хората вече започнаха да връщат нагласата си за вложение в имот като сигурен актив. Доверието към пазара постепенно и уверено се завръща“, допълва Стойкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *